IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът подкрепи конституционни промени заради съдебната реформа

Измененията са необходими, за да може да бъде разделен ВСС на два състава, коментира премиерът

14:39 | 16.04.15 г.
<p>
	Премиерът Бойко Борисов (вляво) и правосъдният министър Христо Иванов (вдясно) коментират нужните стъпки за извършването на съдебната реформа. Снимка: <em>БТА</em></p>

Премиерът Бойко Борисов (вляво) и правосъдният министър Христо Иванов (вдясно) коментират нужните стъпки за извършването на съдебната реформа. Снимка: БТА

ГЕРБ ще търси консенсус с партиите в парламента за промени в Конституцията с цел реформа в съдебната система, стана ясно на 16 април - денят на Конституцията. На тази дата през 1879 година Учредителното събрание приема първата българска Конституция - Търновската.

"Без няколко неща да бъдат променени в Конституцията, всяка съдебна реформа ще е половинчата и неефективна. Хората очакват да има справедливост, бързи съдебни процеси, бизнесът го очаква", заяви днес премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет на пресконференция с вицепремиера Румяна Бъчварова и правосъдния министър Христо Иванов.

По думите на Борисов такъв консенсус е възможен, защото всички партии говорят за реформа. Премиерът разясни, че едно от предложенията е свързано със сега действащия Висш съдебен съвет (ВСС), който по думите му не е достатъчно ефективен.

Управляващите искат ВСС да бъде разделен на две камари – на съдиите и на прокуроро-следователската гилдия. Първите ще са избрани от съдии, а вторите от Народното събрание, стана ясно от думите на Борисов. По този начин веднага ще се конструира нов ВСС.

За предложенията за реформа премиерът вече е разговарял  с Радан Кънев от Реформаторския блок, както и с главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов и Георги Колев.

Целта на това разделение е най-сетне да гарантираме структурна независимост на съда, подчерта правосъдният министър Христо Иванов.

Иванов уточни, че се предлага и намаляване на мандата на ВСС до 3-4 години (по Конституция в момента мандатът на изборните членове на Съвета е пет години – бел. ред). Предлага се и да се премине към явно гласуване от ВСС, хората да застават с имена зад своите решения, обясни още министърът.

Определен кръг от въпроси двете колегии – на съдиите и на прокурорите, ще вземат заедно. Министърът уточни, че се търсят решения, които могат да бъдат взети от обикновено Народно събрание.

Румяна Бъчварова заяви, че за реформата се разчита на подкрепата на коалиционните партньори и на диалог с всички партии в парламента. Амбицията, която имаме, не е свързана с нашата политическа сила, а отразява национално-отговорно виждане, посочи тя.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още