IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът разпореди проверка на финансовите потоци в животновъдството*

Целта е да се установи къде по веригата производител-търговец се получава „изкривяване“ в цените на продуктите, заяви земеделският министър Мирослав Найденов

12:45 | 01.08.12 г.
Премиерът разпореди проверка на финансовите потоци в животновъдството*

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       От: Мария Папазова

Премиерът Бойко Борисов е наредил ДАНС, НАП и Икономическа полиция да започнат проверки в големите търговски вериги и предприятията за производство, преработка и продажба на месо и млечни продукти, която да установи каква част от сектора се намира в сивата икономика.

Това беше обявено след среща между животновъди, преработватели и представители на търговските вериги с министър-председателя Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов.  

След разговорите обаче не се изясни кой е виновен за разликите между изкупните цени и цените в търговските вериги на млечните и месни продукти. 

„Всеки казва, че работи на загуба“, обясни министър Найденов. Той е убеден, че животновъдите наистина не печелят от продукцията си и трябва да се намери къде по веригата има „изкривяване“.

„Търговските вериги натискат преработвателите, преработвателите натискат животновъдите, а от своя страна животновъдите натискат правителството за по-големи субсидии“, заяви земеделският министър. 

Той призна, че животновъдите продават млякото на доста ниска изкупна цена и едновременно с това получават национално доплащане, а впоследствие не се забелязва намаляване на цените в търговската мрежа.

Животновъдите от своя страна обясниха, че субсидиите изобщо не остават при тях. „Те само минават през нас“, уточни фермерът Панайот Тодоров. „Увеличават се търговските обекти, а намаляват животновъдните ферми“, оплакаха се производителите.

След две седмици ще има нова среща, като Найденов обясни, че се надява тя да бъде по-ползотворна от днешната. 

По неговите думи разговорите днес били доста бурни, но не се е стигнало до конкретни решения. На въпрос на Dnes.bg какви резултати се очакват от бъдеща по-ползотворна среща, той обясни, че трябва да се спре натискът по веригата.

Според Найденов производството на млечни и месни продукти е обект на националната ни сигурност. „Какво ще правим, ако утре по някаква причина се наложи да затворим границите, а ние нямаме местно производство“, попита риторично той. 

Представители на търговските вериги не се съгласиха с твърденията, че оказват натиск по веригата. По думите на Димитър Спасов, представител на една от големите вериги магазини, те не оказват натиск, а водят търговски преговори. Спасов увери, че магазините ще направят всичко възможно да не се допусне вдигане на цените на продуктите от животински произход.

Той отхвърли и твърденият, че в големите търговски вериги се предлагат предимно чужда продукция. „80-90% от продуктите по щандовете са от български произход“, категоричен бе Димитър Спасов. Той обясни, че изобщо не се притеснява от проверките, които се готвят, дори ги приветства.

„Ние работим изцяло в светлата икономика, категоричен бе той. 

От своя страна Кирил Вътев, представител на преработвателите, обясни, че България е прекалено малка за такава експанзия на търговски обекти. По негови думи всяка една търговска верига се стреми да държи най-ниските цени в своите обекти и за да го постигне, „натиска“ преработвателите за възможно най-ниски изкупни цени. 

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов предлага четири мерки в подкрепа на българските животновъди заради поскъпването на суровините, съобщават от ведомството.

Предвижда се министерството да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври - с два месеца по-рано от предвиденото. Освен това през януари 2013 г. животновъдите трябва да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях. Планира се и възможност ДФ „Земеделие“ да разсрочи целевите кредити на животновъдите, както и засилване на проверките от агенцията по безопасност на храните на млечния сектор и вноса на млечни продукти.

* Допълнена към 13.30 часа

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още