IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пренасочват 5 млн. лв. за заетост на над 2500 безработни

Неусвоени средства от бюджета на Националния план за действие по заетостта ще се пренасочат към програми за финансиране на работни места

17:50 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков утвърди преразпределение на средствата за активна политика на пазара на труда. Така близо 5 млн. лв. неусвоени средства от бюджета на Националния план за действие по заетостта ще се пренасочат към програми и мерки, по които ще се финансират работни места за 2 575 безработни от уязвимите групи на пазара на труда, съобщават от социалното министерство.

С 3,9 млн. лева ще се увеличат средствата за осигуряване на заетост на продължително безработни, на безработни до 24 години и над 50 години, на такива с ниско образование или трайни увреждания. С допълнителния ресурс ще се осигури възможност за нова заетост на около 1900 души от изброените уязвими групи на пазара на труда.

Близо 1 млн. лв. ще се пренасочат към осигуряване на нова заетост за 521 лица в предпенсионна възраст, което ще им даде възможност да придобият необходимия стаж за пенсия. От тях 310 души ще бъдат включени в програма „Помощ за пенсиониране“.

Над 74 хил. лева ще се пренасочат към програма „Мелпомена“ и към мерки за  насърчаване на предприемачеството, стажуването и чиракуването. С тези средства ще се субсидира заетостта на 167 безработни.

Преразпределението на средствата е по предложение на Агенцията по заетостта след анализ на изпълнението на програмите и мерките от Националния план за действие по заетостта в периода януари – май 2017 г. Пренасочените средства ще могат да се използват от началото на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още