IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Препоръчва се двутарифно ценообразуване за ползването на води от всички отрасли

За въвеждане на системата е необходимо да се промени Законът за водите по отношение на заустването и пречистването на отпадъчни води

10:17 | 08.10.12 г.
Препоръчва се двутарифно ценообразуване за ползването на води от всички отрасли

Двутарифното ценообразуване, което ще бъде заложено в Закона за водите, трябва да обхване не само водите за питейни нужди, но и използваните води във всички отрасли на икономиката. Този коментар направи експертът от Министерство на околната среда и водите Росица Петрова пред БТА.

Идеята за две тарифи при определянето на цената на водата беше представена от МОСВ в края на миналата година. Тя се основава на практиката в израелски град, където семейства с месечно потребление до 3,5 куб. метра плащат по-ниска цена.

Нормите за потреблението у нас ще бъдат разработени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). След като бъдат установени нормите на водоползване, ще бъдат изготвени своеобразни стимули при ефективното ползване или санкциите при разхищение на водата.

За да влезе в сила двойното ценообразуване при ползването на водите обаче е необходима промяна в Закона за водите, както и да се изработи Наредба за нормите на водопотреблението, като трябва да се предвидят различни такси и за заустване на пречистени и непречистени води, коментира още Петрова.

Целта на тези промени е по-пестеливо ползване на водите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още