IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преработка на плановете за управление на "Пирин" и "Витоша" искат екозащитници

Министерството на околната среда е решило да не се прави екологична оценка на двата плана

12:51 | 02.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Плановете за управление на природните паркове "Пирин" и "Витоша" трябва да бъдат преработени, защото на практика позволяват разрешение за застрояване на двата парка. Това каза пред БНР Катерина Раковска от WWF в коментар на изпратеното вчера писмо до служебния премиер.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до служебния министър-председател Огнян Герджиков, в което обърна внимание на нередностите по проектите за планове за управление на парковете Национален парк "Пирин" и "Витоша".

“Поводът за нашето писмо до премиера е искането ни да бъдат върнати за преработване двата проекта за плана за управление на Национален парк "Пирин" и Природен парк "Витоша", тъй като тези планове са зелена светлина за тяхното застрояване, защото предвиждат отпадане на забрани, които са действали през последните 13 години”, посочи Раковска.

В момента площта на съоръженията според сега действащия план е 0,6%, а в проекта за нов план са 7,5%, което е 12,5 пъти повече. За Витоша сега действащите забрани са за територията на целия парк, а в проекта за нов план забраните отпадат за 40% от територията на парка. 

Раковска обяви, че вчера Министерството на околната среда и водите е излязло с решение да не се прави екологична оценка на двата плана. Това решение показва защита на интереси, свързани със застрояване на двата парка, коментира Катерина Раковска.

Природозащитните организации коментират като скандално това решение, защото такава оценка би дала анализ за видовете и местообитанията, които се опазват там.

За това, че България не управлява адекватно националните и природните си паркове и защитените територии, алармира и доклад на ЕК за изпълнението на задълженията на страната ни в областта на екологията и околната среда. В него България е критикувана за забавяне на приемането на плановете за управление на парковете. Почти всички паркове са с изтекли планове за управление, като изготвянето и приемането на нови се бави често без ясна причина, посочва се в документа на ЕК.

Написаното в доклада на Европейската комисия отговаря и на нашите оценки, заяви Катерина Раковска от WWF.

Анализ на Европейската сметна палата също показа, че парите за Натура 2000 не са управлявани добре и не се използват в достатъчна степен за целите, посочи още природозащитникът.

„Решението за съдбата на тези планове ще бъде политическо. След като експертите не бяха чути, надяваме се на обществото“, каза Раковска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Винаги съм се чудел тези "зелени", ръководени явно от Иво Прокопиев защо не протестират и не казват нещо за Пампорово или за Боровец? Защо за тях проблем има само и единствено в Банско? Защо не чуваме техните гласчета, когато секат вековните гори на България през цялата година? Въобще има много въпроси, които явно ще останат без отговор, въпреки че хората вече се досещат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още