Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преработващата промишленост свали индекса на индустрията през декември

Индексът на промишленото производство отбеляза годишен спад от 3,8%, отчете НСИ

Преработващата промишленост свали индекса на индустрията през декември

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, през декември намалява с 2,3% в сравнение с ноември, показват  предварителните данни на Националния статистически институт. Това се дължи на преработващата промишленост, където спадът е с 2,7%. За сравнение през последния месец на миналата година индексът регистрира спад от 3,8% спрямо декември 2017 година.

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Месечни изменения

През декември 2018 г. увеличение на месечна база е отчетено в добивната промишленост - с 1,2%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 25,4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 25%, производството на превозни средства, без автомобили - с 24,5%, производството на напитки - с 9%. Ръст е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 9,3%, производството на химични продукти - с 9,2%, производството на основни метали - с 5,9%.

       Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
                                                                                (Сезонно изгладени)

Промяна на годишна база

В НСИ отчитат спад на годишна база на индекса на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, в преработващата промишленост - с 4,4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,6%. В добивната промишленост производството се запазва на равнището от декември 2017 година.

Експертите на националната статистика констатират, че значително намаление в преработващата промишленост спрямо 2017 година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 25,5%, производството на облекло - с 15,4%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 15%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 14,2%.

Увеличение е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 33,8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 22%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 12,6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10,2%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година     (Календарно изгладени)

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Проверки засякоха етикети на храни с неточна информация