IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Престъпна група за продажба на тютюн е ощетила държавата с 3 млн. лева

В схемата е участвал и служител на МВР

13:54 | 16.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Организирана престъпна група за незаконно производство и разпространение на тютюн в страната, в която е участвал и служител на жандармерията, е ощетила държавния бюджет с три милиона лева от 2017 г. досега, съобщи на брифинг Георги Мойсев, един от наблюдаващите прокурори по досъдебното производство на Специализираната прокуратура, предава БТА.

Досъдебното производство е образувано през януари тази година, обясни Сийка Милева, говорител на  Специализираната прокуратура и един от наблюдаващите прокурори по досъдебното производство. То е образувано по повод справка от ГДБОП, в която има данни за дейността на групата, която е действала от началото на 2017 г. в страната.

Георги Мойсев изтъкна, че бюджетът е сериозно ощетен заради неплатени дължими акцизи и посочи, че са засегнати и интересите на легалните производители, които плащат акцизна ставка от 152 лева на килограм. При операцията са иззети над 360 килограма тютюн за пушене в производствен процес, като стойността на дължимия акциз възлиза на над 54 000 лева. Нарязаният тютюн се продавал за 45 лева за килограм. Полицаите са иззели и тефтери с "черно" счетоводство. За определени периоди печалбата за групата е била над 100 000 лева месечно и тя се е разпределяла сред членовете ѝ според ролята и функциите им.

Десетима от участниците в групата за задържани на 12 юни след полицейска операция под надзора на Специализираната прокуратура. Те са привлечени към наказателна отговорност. Вчера е повдигнато обвинение и на служител на жандармерията, който е бил един от куриерите на тютюневите пратки. Операцията е била в областите Русе, Велико Търново, Смолян и Благоевград.

Служителят на жандармерията, който работи в системата от 2015 г., е бил задържан вчера при транспортирането на стоката с личния му автомобил, в който е имало 30 чувала тютюн за пушене, или над половин тон. В повечето случаи, за да работи необезпокояван, той е транспортирал стоката с униформа, паркирал е колата на паркинга на жандармерията, докато е изпълнявал служебните си задължения. Неговата нелегална дейност е установена през януари, като той почти всяка седмица е правил курсове, за които е получавал по 300 - 400 лева. Жандармеристът е транспортирал основно в Южна България. При претърсване в дома на жандармериста са открити и незаконно съхранявани боеприпаси. Няма данни за участие на други служители на МВР в тази логистична дейност.

С определение на Специализирания наказателен съд на петима от групата е определена мярка "задържане под стража", на двама - "домашен арест", а по преценка на наблюдаващите прокурори - на трима - "парична гаранция". Днес ще бъде поискано "задържане под стража" на служителя на МВР. Повечето от членовете на групата са осъждани, а основната им база е била област Русе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още