IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превиши ли правата си Антикорупционната комисия в апартаментгейт

Връзките между големия бизнес и държавната власт оставят съмнения в обществото за корупция, посочи Миряна Илчева от Центъра за изследване на демокрацията

15:54 | 27.03.19 г. 1
Превиши ли правата си Антикорупционната комисия в апартаментгейт

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) рискува недопустимо смесване на административно и наказателно производство. Това е мнението на Миряна Илчева, експерт в Центъра за изследване на демокрацията, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея внесените в Народното събрание предложения за промени в Закона за противодействие на корупцията от депутатите Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид (ДПС) имат за цел да дадат правомощия на  Комисията да довежда принудително лица, които не са се явили след изпращане на призовка, и да задължава всяка институция да предоставя информация в случай на корупция.

Миряна Илчева посочи, че това според мнозина е недопустимо смесване между едно административно производство, водено от Комисията, и типично наказателно-процесуални правомощия, присъщи на полицията. Тя напомни, че според Върховния касационен съд (ВКС) това е форма на задържане.

“В такъв случай гражданите трябва да имат всички форми на защита. Глобите също целят засилване на правомощията. Трябва се увеличи ефективността на Комисията, вместо да се залага на силови мерки", препоръча тя.

По думите ѝ предложението общинските съветници да не подават декларации за имущество “ни сблъсква с една некачествена законодателна дейност”.

"Най-големите предизвикателства от такова естество са обществените поръчки и инфраструктурните проекти на общинско ниво. Институциите следва да прилагат правомощията си еднакво спрямо всички”, категорична е Миряна Илчева и заяви, че проверките на КПКОНПИ и Националната агенция за приходите са една стъпка към правилната посока.

Експертът от Центъра за изследване на демокрацията твърди, че не толкова фактите за евтино закупени апартаменти са смущаващи, колкото съмненията сред обществото, че става въпрос за връзки между големи стопански сектори като строителството и евентуалното облагодетелстване на управляващите.

“”Завладяване на държавата" наричаме връзките между големия бизнес и държавната власт. Оставките са един нужен ход. Върви се към поемане на политическа отговорност", прогнозира Миряна Илчева.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Ситуацията със закупените апартаменти е случаен повод за изразяване на увеличаващо се обществено недоволство за понасяни щети от злокобна държавна грешка за не ограничаване на щети от работата на централната банка.Устойчивият успех на ГЕРБ е с пряка зависимост от работата на централната банка (ЦБ).Поради сложността на стопанските процеси ЦБ работи със съпътстващи щети. Сега е без ограничаване на щети от ЦБ и се подсигуряват нови щети и дисбаланси.При наличие на държавната грешка ГЕРБ е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Най-сигурният начин за провалът на правителството на ГЕРБ и техните партньори е запазване на държавната грешка.Устойчивият успех на съответна партия е възможен само с политика за обществено предпазване спрямо възникнали щети от работата на ЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още