Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Превозените товари растат, но пътниците намаляват

С градския електротранспорт са превозени с 15,3% по-малко пътници през първото тримесечие на годишна база

През първото тримесечие на 2014 г. превозените товари от товарния транспорт са се увеличили с 3,8% в сравнение с предходното тримесечие, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Извършената работа обаче отбелязва спад от 2,8%, сочат данните.

Превозените товари от сухопътния и водния транспорт са с 19,7% повече за първото тримесечие на тази година, докато извършената работа отбелязва спад от 13,1% в сравнение със същия период на предходната година.

При пътническия транспорт обаче се наблюдава намаление, както при превозените пътници, така и при извършената работа, съответно с 10,6 и 4,9% за същия период за 2014 г.

Броят на превозените пътници от железопътния и автобусния транспорт през първото тримесечие на 2014 г. е 110,327 млн., или със 7,4% по-малко спрямо същия период на предходната година. Превозените пътници от автобусния транспорт намаляват със 7,6%, а от железопътния транспорт - с 2,6%.

Още по темата

Извършената работа също бележи спад от 0,9% в сравнение със съответното тримесечие на 2013 г. Причината е спадът при вътрешните превози с 1,8%. При международните превози извършената работа е с 5,5% повече.

Превозените товари от водния транспорт бележат спад спрямо първото тримесечие на 2013 г. със 704  хил. т. Намалението се дължи главно на морския транспорт и е в резултат не само на по-малкото количество превозени товари, но и на по-късото средно превозно разстояние.

Броят на превозените пътници от водния транспорт през първото тримесечие на 2014 г. също намалява спрямо съответното тримесечие на предходната година със 72,9%, което основно се дължи на по-малкия брой превозени пътници от речния транспорт.

Извършената работа също отбелязва спад от 42,6% в сравнение с първото тримесечие на 2013 г.  което се дължи главно на по-малкото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците.

През първото тримесечие на 2014 г. предприятията от градския електротранспорт са превозили с 15,3% по-малко пътници спрямо съответния период на предходната година. Увеличение от 3,9% е регистрирано единствено при превозените пътници от „Метрополитен“ АД, докато тролейбусният и трамвайният транспорт бележат спад, съответно с 26,5 и 18,1%.

Извършената работа също намалява спрямо първото тримесечие на 2013 г., като достига 275,4 млн. пътниккилометра, като спад се наблюдава при всички видове градски електротранспорт – трамваен, тролейбусен и метро.

По статията работиха: Теодора Георгиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Смениха директора на болница "Св. Екатерина"