IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозените товари растат, но пътникопотокът намалява през второто тримесечие

Сериозен спад има при морския транспорт, където превозените товари са с 50% по-малко, показват данните на НСИ

12:29 | 26.08.13 г.
Превозените товари растат, но пътникопотокът намалява през второто тримесечие

През второто тримесечие превозените товари със сухопътния транспорт растат, но за сметка на това намалява броят на пътниците, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Тенденцията се наблюдава както на тримесечна, така и на годишна база.

Данните показват, че през периода април – юни превозените товари са с 1,9% повече спрямо първите три месеца на годината, докато извършената работа намалява с 2,1%. Спрямо същия период на 2012 година обаче ръстът е в рамките на 10,1%, докато извършената работа намалява с 16,3 на сто.

Основната причина за увеличението е повечето превозени товари със сухопътния транспорт – увеличение с 3,24 млн. тона, или 12,3% спрямо второто тримесечие на 2012 година. Общо превозените товари са 29,5 млн. тона. Увеличение се наблюдава както по отношение на международните (11,2%), така и при вътрешните превози (12,8%).

Намалява обаче извършената работа – с 0,8%. Това понижение се дължи основно на по-малкото средно превозно разстояние при международните превози, извършени от автомобилния транспорт, отбелязват от статистиката.

Значителен спад спрямо второто тримесечие на 2012 година обаче отбелязва водният транспорт – превозените товари са с 35,2% по-малко. Данните показват срив на морския транспорт, където товарите намаляват с почти 50 на сто, докато при речния свиването е по-ограничено, но все пак е в рамките на 25,6%.

Превоз на пътници в периода април – юни

Данните на НСИ показват спад на превозените пътници във всички видове транспорт. Понижението е от 6,2% на годишна база, като извършената работа, измерена в пътниккилометри се увеличава с 5,8%. 

Най-отчетлив е спадът във водния транспорт – в периода са регистрирани с 11,9% по-малко пътници. Намалението се дължи основно на речния транспорт, записал понижение от 12,3%.

По отношение на градския електротранспорт продължава тенденцията, наблюдавана в последните няколко тримесечие за плавно намаляване на пътниците, използващи този начин за придвижване в града. В графата градски електротранспорт се отбелязват пътуванията с трамвай, тролей или метро. През второто тримесечие на тази година са превозени 64,2 млн. пътници, което е с 8,1% по-малко спрямо същия период на 2012 година.

Единствено метрополитенът отбелязва повишение на броя на пътуващите -  с 36,2%.

Най-малко намалението на превозените пътници в сухопътния транспорт, показват още данните на НСИ. През периода април - юни те са с 5,1% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, което се дължи на намаления брой превозени пътници както от железопътния (с 1,8%), така и от автобусния транспорт (с 5,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още