IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачи готвят протест заради влезлия в програмата на ЕП пакет "Мобилност I"

Ще настояваме за текстове, които да гарантират националния ни интерес, каза Росен Желязков

15:44 | 22.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Заради предложените новите правила за автомобилния транспорт в пакета "Мобилност I" българските превозвачи се готвят на 27 март да протестират пред Европейския парламент (ЕП) в Страсбург. Това съобщи пред БНТ Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

Законодателният пакет е включен в предварителния дневен ред. На 25 март ще бъде гласуван окончателният дневен ред на ЕП, съобщи транспортният министър Росен Желязков

Припомняме, че предложенията на френския президент Еманюел Макрон бяха обявени като противодействие на социалния дъмпинг. Новите правила, с които българските превозвачи не са съгласни, предвиждат каботаж да се извършва до три пъти за седмица. След това тече "срок за охлаждане" от пет дни. Шофьорите ще се връщат у дома веднъж на четири седмици, а седмичните почивки трябва да бъдат извън кабината.

През февруари лидерите на 8-те политически групи в ЕП решиха предложението да не влиза за обсъждане през март, но настъпи обрат и пакетът влезе в предварителния дневен ред, което разтревожи превозвачите.

Ще настояваме при евентуалното разглеждане на пакета "Мобилност I" да бъдат приемани текстове, които ще гарантират националния ни интерес, каза днес Желязков след парламентарния контрол, цитиран от пресцентъра на транспортното министерстерство. Засега според него има много условности и неясноти.

Министърът коментира, че ако бъде внесен пакетът, се очакват много текстове за обсъждане и към момента никой не знае какво ще се гледа.

„България и нашите партньори от Полша, Унгария, Литва, Латвия и другите страни, които недоволстват от конкретни законодателни предложения, включени в пакета, ще настояваме Румънското председателство да не подлага документа на междуинституционално разглеждане, т.нар. триалози. Нашето мнение е, че този въпрос трябва да се гледа в следващия Парламент“, заяви още Желязков.

Той допълни, че борбата на българската държава е за създаването на справедливо законодателство, което да обслужва европейската общност, а не отделни национални интереси.

„Обмисляме наш протест в Страсбург, който ще заяви позицията ни, а именно, че в сегашния му вид пакетът е безумен и недомислен. Абсолютен прецедент е как той бива прокаран в последния възможен момент“, каза Николай Рашков.

Превозвачите се събират в събота за окончателно обсъждане, но ако в понеделник евродепутатите одобрят проекта за дневен ред, протестът ще бъде проведен на 27 март.

Секторът настоява новият ЕП да преразгледа проекта в детайли и да не се бърза в последните дни на стария Парламент.

„Ако пакетът влезе в този вид, малките фирми ще фалират, а големите ще се изнесат от България“, каза Рашков. По думите му секторът произвежда 18% от БВП и наема около 150 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още