IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачи се готвят да запалят камион заради пакета "Мобилност"

Очаква се спорното законодателство да бъде гласувано днес от ЕП

10:03 | 04.04.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Европейският парламент (ЕП) ще гласува спорния пакет "Мобилност 1" на пленарното си заседание в Брюксел, а в знак на протест български превозвачи планират да изгорят камион.

Евродепутатите отхвърлиха предложението на българските си колеги вчера пакетът да не бъде гласуван на тази сесия, предаде БНР. Законодателството за товарните превози стигна до пленарна зала, след като бе връщано няколко пъти в транспортната комисия, а българските превозвачи организираха протест два пъти - в началото на януари в Брюксел и миналата седмица в Страсбург и София. 

На последното заседание в транспортна комисия нейните членове гласуваха над 1000 поправки, като 90 на сто от тях бяха приети. Евродепутатът Андрей Новаков заяви, че едва ли при днешния вот ще бъдат приети благоприятни текстове за страната ни, но предстоят преговори в Съвета, а после внасяне на второ четене в пленарна зала, което едва ли ще стане в мандата на този ЕП.

Припомняме, че предложенията за промени при автомобилните превози станаха известни като пакета „Макрон“, тъй като френският президент ги обяви като противодействие на социалния дъмпинг. Новите правила, с които българските фирми не са съгласни, предвиждат каботаж да се извършва до три пъти за седмица. След това тече пет дни "срок за охлаждане". Шофьорите ще се връщат у дома веднъж на четири седмици, а седмичните почивки трябва да бъдат извън кабината.

Българските превозвачи искат пакетът да бъде отложен и да бъде гласуван от следващия ЕП след изборите през май.

Тежкотоварен камион ще бъде изгорен днес в 12.00 ч. като крайна мярка на протест срещу документа, съобщиха от българския Съюз на международните превозвачи (СМП), цитирани от БТА. Решението е взето късно снощи.

Според представителите на сектора пакетът се обсъжда вече две години и залага дискриминационни текстове, които разделят транспорта в Европа на две - привилегирован - за старите страни членки от Централна и Западна Европа, и рестриктивен - за страните от Източна Европа, считана за периферия на ЕС.

Демонстративното унищожаване на голям камион, облепен с протестни лозунги, ще се извърши в Пловдив на територията на частна собственост - в транспортна база "Колимар - Костурски", в Южната промишлена зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
като сравняваш круши с ябълки има ли смисъл да се спори ....значи мерките са еднакви но ние сме дискриминирани, звучи като джендърско оправдание ... и те така се оплакват !И пак не сподели момента в който сме дискриминирани, как искаш да ви подкрепя ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Това, че мерките важат за всички държави не изключва дискриминация. Може да приемат закон, че всеки който пише на кирилица трябва да бъде подложен на задължителна coдoмия. Важи за цяла Европа. Пак ли ще кажеш, че няма дискриминация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 5 години
ще важът ли мерките от пакта за всичките държави членки ? ако, да ... кой точно е дискриминирания ?дайте конкретика и факти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 5 години
какво точно му е дискриминационното ? ... примерно наглия бакшиш над теб оня ден не можа да обясни как точно ни ощетява тоя пакт? само ни обиждаше че му завиждане... по телевизията не излезе нито един от техния бранш да обясни за кво иде реч, а преди няколко месеца блокираха цариградско баш в пиковия час, зада ни пречат да идем на работа, на нас честните граждани! ... и сега да го изкараш на лична основа отново е нагло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
mechanic_
преди 5 години
Как да се видят, като са слепи. Само злоба и завист в тоя народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Вижте се само, заради личната си неприязън към една професия и бизнес сте готови да подкрепите дискриминационен закон. Обаче имайте предвид, че пакета "Мобилност" е само началото - веднъж тръгне ли се по пътя на протекционизма, спиране няма, тъй че рано или късно той ще засегне и вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Лъчо
преди 5 години
Тези селски прояви със запалването само Българи могат да го измислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
"Сега"?! Че те повечето карат на най-съмнителната нафта, която може да тече през маркуч, без да се спира в утайката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 5 години
мърльовците сега ще замърсяват и околната среда... моля полицията и органите да изготвят полагащите им се глоби след това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
ert
преди 5 години
Абе всички камиони си запалете, що само един?Нашите чорбаджии искат хем на хляба мекото, хем на работата лекото ... Като искат да въртят само каботажи на запад, ами да си регистрират фирмите там, разрешено е. Ама те искат хем тук да са фирмите за да плащат ниски данъци, защото у нас фирмените данъци са символични, хем да работят на запад и да правят неравностойна конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още