IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачите планират да съдят МОСВ заради новите екотакси

В момента абсолютно неправомерно от нас се събират средства, категорични са от бранша

10:13 | 12.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-високите екотакси за стари автобуси и камиони, които предвижда новата наредба на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), са неприложими. Ако превозвачите не постигнат съгласие с правителството, ще заведат дело в съда и ще искат отмяна на тарифите, които предвиждат да се плаща по 938 лв. за нов камион или автобус и 2325 лв екотакса за превозни средства над 10 години. Това коментира в ефира на Българска национална телевизия (БНТ) Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи. 

По думите ѝ те заплащат продуктовата такса още при закупуването, а не при самото рециклиране на превозните средства.

„Тук говорим не за събиране на средства при рециклиране, а при вкарване на превозно средство за експлоатация в страната. В момента абсолютно неправомерно от нас се събират средства“, категорична е Милтенова.

От своя страна експертът от министерството Антон Пейчев обясни, че основната цел е събирането и рециклирането на тези автомобили в системите, които предстои да се изградят.

Според него самата такса е една крайна мярка, за случаите в които задълженото лице не е изпълнило своя ангажимент индивидуално да изгради такава система, в която да събере и рециклира съответния брой автомобили или да членува в колективна такава система. Само при тези случаи ще се заплаща спорната сума, уточни Пейчев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още