IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачите вдигнаха блокадата от границата с Турция

По-рано днес представители на бранша блокираха границата във връзка с проблеми, създавани от турска страна и нелоялната конкуренция

14:45 | 09.05.13 г. 1
<p>
	Снимка: <em>stock.xcng</em></p>

Снимка: stock.xcng

Българските  товарни автомобили, които по-рано днес блокираха граничните пунктове с Турия Свиленград и Капитан Андреево, са вдигнали блокадата, съобщи "Фокус".

"Доволни сме, че най-накрая турската страна разбра, че има и други методи и други начини да защитим своя интерес. Уверението от тях е, че 15 или 20 дни, докато се състои срещата между двамата министри на транспорта на България и Турция, няма да има проблем с български автомобили”, каза днес Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, на брифинг в сградата на гара Свиленград.

Той посочи, че спират блокадата, за да не се създава допълнително напрежение преди изборите, и да не се политизира проблемът.

„Но сме предупредили, че ако един български камион бъде задържан неправомерно по незаконните мерки, които прилагат турски власти, от понеделник ще блокираме отново и ГКПП „Капитан Андреево” и „Лесово” и този път – докато наистина не се направи 100% уверение от турското министерство на транспорта – от Анкара, че това няма да се случва повече”, допълни той.

Причината за блокадата бяха проблемите на бранша, които са създавани на българските превозвачи от турска страна и нелоялната конкуренция.

Собствениците на фирми от българския транспортен бранш алармираха за необосновани ограничения, които спъват нормалата им работа.

Те настояваха и за въвеждането на "летящо" време.  Турската страна например приема, че до Испания и обратно трябва да се премине за 14 дни, но реалното необходимо време е до 10 дни, оплакват се от транспортните фирми.

"Българските превозвачи трябва да бъдат равнопоставени с турските превозвачи", категоричен е Петко Ангелов, директор на компания за международен транспорт и спедиция, който е на протеста в Свиленград.

Превозвачите смятат, че са дискриминирани спрямо турските си колеги. Като аргумент за това посочват писмо от турските митници, с което те разполагат, и в което се посочва, че през 2012 г. е установено, че България има по-голяма част от пазарния дял в превозите.

„Те казват, че българските превозвачи товарят много от Турция, но пазарът е свободен за всеки; който може товари, който не може - не товари. Турският превозвач има ли ограничение да не товари, като дойде в България”, каза Ангелов.

„Не може да ни дискриминират на границата. Влизат камиони, спират ни, проверяват и не се знае за какво ни спират и за какво се проверява, след 2 - 3 дни пускат камионите. Това е отношение специално към българските превозвачи", обясни Ангелов.

Превозвачи смятат блокадата, която е в момента на българо-турската граница, да продължи поне до неделя.

"Останалите 4 дни трябва да се прекарат на границата - изчаква се в системата на турската граница да им се отчете, че българският камион може да влезе", посочва още Ангелов.

Според Георги Дончев, член на УС на браншовата асоциация АЕБТРИ (Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата), проблемите на българските превозвачи вече са много наболели и държавата трябва да ги чуе.

"Нас ни изхвърлят от пазара, а ние храним семейства. Ако при тази безработица изкараме и ние хората на улицата – какво става", казва той.

По думите му в АЕБТРИ разполагат с вътрешно писмо от шефа на турските митници към митническите служби в страната, в което изрично на няколко пъти се споменава за по-стриктни проверки на чуждестранни автомобили "особено български". В тази връзка Дончев бе категоричен, че на българските превозвачи понякога им се налага да разрешават проблемите на митниците на черно, с пари.

Във връзка с протестите на граничния пункт Свиленград пристигна заместник-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Албена Лазарова. Очаква се и служебният министър на  транспорта Кристиан Кръстев също да отиде на мястото. Те ще се срещнат с превозвачите, за да обсъдят проблемите, пред които са изправени.

От МВР уточниха, че за протестната акция няма разрешение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Къде са ДПС да защитят БГ-интереса? Нали тръбят че са национално-отговорна партия? Ето им повод да се докажат в лицето на избирателя! Не реагирайки, те на практика съдействат за обедняването на БГ гражданите вкл. тези от турски произход живеещи в БГ ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още