IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2015 г. заради бедност от училище са се отказали 2300 ученици

През 2020 г. една четвърт от вливащите се в пазара на труда у нас ще са роми, заяви Меглена Кунева

15:59 | 24.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През миналата година заради бедност и социални причини у нас от училище са се отказали 2300 ученици. Не ги делим по етнически произход, но от училищните директори знам, че огромният процент от тези деца са от ромската общност, заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред журналисти в коментар за проекта за стипендии за ромски ученици, предаде БТА.

Тези стипендии са съвместна инициатива на МОН и на Ромския образователен фонд, като участието на държавата е 40% - това са 12 евро или 24 лева от общата сума за стипендията от 30 евро, обясни министър Кунева. Останалите средства са от Ромския образователен фонд, който дава пари за стипендиите. Средно у нас учениците за успех взимат по 35 лева стипендия, независимо от етноса им, а таванът е 50 лева, каза Меглена Кунева.

Тя съобщи, че държавата дава годишно 21 млн. лева за стипендии и субсидии за ученици. Стипендиите от 30 евро са за 700 ромски ученици в гимназията и това би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образованието, заяви министър Кунева. 

"Това са ромски ученици в 9 и в 10 клас, които десет години са полагали усилия и са се борили с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер, борят се със социален и с приятелски натиск да се откажат", коментира вицепремиерът.

Говори се, че стипендиите премахвали равния старт, но е точно обратното - в момента равен старт няма, каза министър Кунева. Тя даде пример, че едно дете, което расте в къща с книги, на което и двамата му родители говорят български и са грамотни и могат да му помогнат в домашното, ще се проявява по-добре и то "не е равно с дете, което няма всички тези условия".

По думите й "второто дете има много тежката задача да наваксва и когато стигне 9 и 10 клас, това е истински успех и неговият добър успех не е равен на добрия успех на дете, расло в много по-добри условия".

През 2020 г. една четвърт от вливащите се в пазара на труда у нас ще са роми - това са фактите, каза министър Кунева. Тя заяви, че в Сливен работодателите предпочитали за работници "дядовците и бабите на ромските деца, защото майките и бащите не са грамотни, но и децата не са грамотни".

Това показва, че имаме проблем с образованието на ромската общност, заяви вицепремиерът и уточни, че стипендиите за ромските деца са само една от мерките на МОН.

Предучилищното им образование става задължително и при него децата, които не говорят български език, ще могат да наваксват, а и по проекта "Твоят час" има допълнителни часове, каза министър Кунева. Тя заяви, че ще се срещне с родители от Добрич, които се обявиха срещу стипендиите за ромски ученици.

Меглена Кунева заяви още, че предлага родителите да контролират доставяните безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас след среща с представители на Асоциацията "Родители", на фондацията "Движение на българските майки" и на Националния алианс "Усмихни се с мен".

Необходимо е контролът да става през обществените съвети, които всяко училище вече трябва да има с новия Закон за предучилищното и училищното образование, посочи министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Сюрьозно ли има реклама на Дончева тук:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Хааахаха... Да ви с^ерем и на евроатлантическото бъдеще, и на т^ъпите глави евроатлантически! В 21 век в евроатлантическа България хиляди не могат да си плащат за здраве и образование!!! Еййй, го^вноглавциии, този въпрос кр^адливите комунисти още през 1956 г. го беха решили, уж завинаги... Кой да предположи такива постижения на демокрацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още