Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

През април безработицата се връща на нивата отпреди Covid пандемията

Агенцията по заетостта регистрира годишен спад на показателя с 2,8 процентни пункта

През април безработицата се връща на нивата отпреди Covid пандемията

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

През април регистрираната от Агенцията по заетостта безработица се връща на нивата отпреди Covid пандемията. През четвъртия месец от годината безработицата в България се понижава до 6,1%, което е намаление с 0,4% спрямо март.

За сравнение, административната статистика на Агенцията по заетостта отчете 6,2% ниво на безработицата в България през февруари миналата година – в последния месец без национални блокади и ограничения заради пандемията.

На годишна база Агенцията по заетостта също регистрира спад – с 2,8 процентни пункта – от 8,9% през април 2020 г., когато страната беше в първия пик на коронавирусната вълна и в пълна блокада. Благоприятно действие за понижаване на безработицата имат и продължаващите държавни мерки за подкрепа на заетостта – схемите 60/40, 80/20 за туризма и транспорта, но най-вече отпадналите ограничителни мерки, които бяха затворили масово редица икономически дейности.

Регистрираните безработни през април са 200 417, което е с 13 635 души по-малко от март и с 92 393 души по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 21 924 безработни лица, като намалението е с 3255 лица спрямо март т.г. и с 65 139 спрямо април 2020 г. Други 489 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца. 

Още по темата

Започналите работа през април безработни са 24 502. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат минимално намаление от 645 на броя им спрямо март, но и почти двойно увеличение спрямо същия месец на предходната година (12 953). Други 399 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите също чрез бюрата по труда са намерили своето ново работно място.

Близо 80 на сто от започналите работа през април са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 21%, следвани от търговията – 14%, хотелиерството и ресторантьорството – 11,3%, селското, горското и рибното стопанство – 6,9%, строителството - 6,1% и др.

5003 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 757 по програми и мерки за заетост и 4246 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР).

Схемата „Заетост за теб” по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила заетост на общо 20 450 лица, като само през април са сключени трудови договори с нови 1756 безработни.

За запазване на заетостта и през април продължиха да работят антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта – „60/40” и проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по ОП РЧР. През месец април над 165 000 заети са били подкрепени по тези мерки.

Мярката „Запази ме”, финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури средства на близо 52 хил. заети лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през април са 18 130 или с 322 по-малко от предходния месец и с над 7900 повече спрямо същия месец на 2020 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (25,6%), следват хотелиерство и ресторантьорство (21,6%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (9,4%), държавното управление (7,6%), административните и спомагателните дейности (6,9%) и селското, горското и рибното стопанство (6,3%).

Сред най-търсените професии през април са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, полагащ грижи за хората; продавачи; водачи на МПС и подвижни съоръжения; работници в селско, горско и рибно стопанство; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Слави Трифонов трябваше да е номинацията за премиер на ИТН