IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През БОРИКА ще минават плащанията на тол таксите и електронните винетки

АПИ стартира обществена поръчка за обслужване на картови плащания на такси с индикативна стойност 7,2 млн. лв. без ДДС

20:50 | 23.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Плащанията на тол таксите и електронните винетки, които ще бъдат въведени до месеци, ще се осъществяват през системата БОРИКА, съобщава пресцентърът на агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/. 

Агенцията стартира в четвъртък обществена поръчка за обслужване на картови плащания на такси за ползване на републиканската пътна мрежа, наредени чрез виртуално терминално устройство ПОС или чрез терминални устройства ПОС и изграждане на интерфейсна връзка (host to host). По този начин се осигурява свързване на изчислителната система (host-system), обслужваща ПОС устройствата на АПИ и изчислителната система на БОРИКА за обслужване на плащания с платежни карти на територията на България, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че процедурата е по договаряне без предварително обявление по ЗОП - чл.18 ал.1 т. 8, тъй като поръчката може да се реализира само от "Борика" АД, въз основа на изключителните права на дружеството, според издаден от БНБ лиценз.

Индикативната стойност на поръчката е 7,2 млн. лв. без ДДС и е за срок от три години.

Предвижда се електронната винетка да влезе в сила от 1 януари 2019 г., а тол системата за тежкотоварните автомобили - от август 2019 г. Шофьорите няма да лепят вече винетни стикери. Властите ще проверяват по електронен път дали винетката е платена или не, уточни преди време един от вносителите на законопроекта Александър Ненков от ГЕРБ. По думите му винетките ще могат да се купуват и през мобилно приложение.

Предвижда се Агенция "Пътна инфраструктура" да сключва договори с търговци, които желаят да извършват дейност по събиране/инкасиране на вземания за такси за ползване на платената пътна мрежа. Условията, на които следва да отговарят тези търговци, ще бъдат предварително обявени и общовалидни за всички, които желаят да сключат договор. За изпълнение на функциите по управление и контрол на системата е предвидено в агенцията да се създаде ново структурно звено - Национално тол управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Тава е
преди 5 години
...няма що повече електроника и повече бюрокрация, повече работни места ...и повече такси. А впрочем какво стана с 8% към цената на горивото като крайно справедливо средство за регулация натоварването на пътната мрежа? А, да забравихме ги , нали в ЕС има винетки, камери....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още