IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През лятото МТ получава най-много сигнали за мръсни плажове

Съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството се изготвят карти на дюните, за да е ясно къде не може да се извършва никаква дейност

20:36 | 11.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Болшинството сигнали през летния сезон, които получават в Министерството на туризма, са за затруднен достъп до морските плажове, както и за чистотата на някои неохраняеми пясъчни ивици. Това каза в Бургас министър Николина Ангелкова по време на работна среща с кметовете от областта, цитирана от БТА. Срещата бе свързана с управлението на плажовете и подготовката на следващия сезон през 2018 година.

Прогнозите за тази година са за 7-10% ръст на чуждестранните туристи в сравнение с 2016 г., стана ясно още по време на дискусията. Освен кметовете от областта в нея участие взеха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев и комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР Бургас.

Ангелкова обясни, че в момента до някои от плажовете се преминава през частни имоти, създават се предпоставки и за частни плажове, което е абсолютно недопустимо. 

За регулирането на проблема е необходимо да бъдат приети общите устройствени планове. Във връзка с това ще се обсъдят възможности с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за норми, които да опростят процедурите, защото жалбите бавят много приемането на тези планове. 

На срещата министърът информира, че с промени в законодателството ще бъде въведено задължение на общината до 30 дни да издаде разрешение за поставяне на преместваем обект. Тези 30 дни ще важат след получаване на одобрената схема за плажа от министъра на туризма. По въпроса за чистотата Ангелкова добави, че ивиците, които нямат стопани, трябва да се поддържат чисти от общините. Тези дейности би трябвало да се финансират от концесионните такси и наеми, които постъпват в бюджета на месната власт и са в размер на 50%. С промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие се предвижда да се включи задължението кметовете да информират министерството за какво се изразходват тези пари, каза още Ангелкова. 

Съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството се изготвят карти на дюните, за да е ясно къде не може да се извършва никаква дейност. 

По време на срещата Ангелкова каза още, че с промените в закона трябва да се въведат правила къде и при какви условия може да се къмпингува. Ще се обсъди по-облекчен режим за изграждане на къмпинги, за да може тези, които желаят да практикуват този вид туризъм, да го правят, но с осигурени основни санитарно-хигиенни условия за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още