IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентството: Очакваме развитието по въпроса с имунитета на държавния глава

Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията, коментираха от прессекретариата на Румен Радев

16:03 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От прессекретариата на президента Румен Радев заявиха, че очакват развитието на въпроса за имунитета на държавния глава.

"След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитието по образуваното дело", заявяват от прессекретариата на държавния глава, цитирани от БНР, като подчертават, че "само Конституционният съд може да тълкува Конституцията".

Припомняме, че по-рано в понеделник стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е изпратил до Конституционния съд (КС) искане с шест въпроса за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията на България – норма, отнасяща се до имунитета на президента и вицепрезидента на страната

Според ръководителя на държавното обвинение разкриването на смисъла на тази разпоредба е необходимо, тъй като „нормата е лаконична“ и „не дава еднозначен отговор“ на поставения въпрос.

Не е ясно в каква връзка е искането на Обвинител №1. 

От „Дондуков" 2 подчертават, че „само Конституционният съд може да тълкува Конституцията", посочва още БНР. Питането на Гешев е свързано и с това дали президентът и вицепрезидентът могат да бъдат проверявани и срещу тях да се образува наказателно производство в случай, че след встъпването им в длъжност държавните органи разкрият или бъдат известни, че има признаци за извършено престъпление.  

Самият член 103 от Конституцията в точка първа гласи, че „президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още