IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентството отказа да разсекрети стенограма за КТБ

Издателите на "Прас-прес" поискаха да им бъде представена стенограма от провелите се на 29 юни 2014 г. консултации при Росен Плевнелиев

18:48 | 18.04.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на президентството отказа на издателите на сатиричния вестник "Прас-прес" да разсекрети стенограма, свързана с фалиралата Кооперативна търговска банка (КТБ), съобщиха самите те във Facebook страницата на изданието.

Преди седмица Чавдар Николов, Христо Комарницки, Чавдар Георгиев и Иван Бакалов поискаха стенограмата от консултациите при президента Росен Плевнелиев, които се проведоха на 29 юни 2014 г., няколко дни след поставянето на кредитната институции под специален надзор. Документът е изискан по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Според главния секретар на президентството Димитър Стоянов обаче разпоредба на ЗДОИ допуска правото на достъп до обществена информация да бъде ограничено, когато информацията е защитена тайна в случаите, предвидени със закон.

От публикувания във Facebook отговор става ясно, че според хората на „Дондуков" 2 по време на консултациите при президента са били обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, като управителят на БНБ (тогава поста се заемаше от Иван Искров) е представил анализ на ситуацията. 

Според администрацията на Румен Радев в стенограмата от проведените консултации се съдържа информация от категорията "професионална тайна" по Закона за кредитните институции (ЗКИ). В отговора до издателите на „Прас-Прес“ се уточнява още, че по смисъла на закона професионална тайна е информация, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него. "Професионална тайна е от категориите информация, публичният достъп до които е ограничен на основание ЗКИ, който се явява специален по отношение на ЗДОИ", е записано в писмото.

В отговора се казва още, че поисканият документ съдържа информация, която е защитена от закона тайна, и на това основание хипотезата за надделяващ обществен интерес в случая не е приложима.

Решението на президентството може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административния съд в София.

„Както виждате сами, според президента Радев общественият интерес е по-маловажен и незначителен от съсловния интерес на шепа хора, в случая банкери. Прави впечатление бързината, с която ни отговориха. Получихме писмото за отказ само седмица след като подадохме нашето заявление. На предишното ни писмо, в което търсехме съдействие от президента в борбата ни с монопола в разпространението на печата, все още нямаме отговор. А измина повече от месец. Г-н президент Радев, ще се видим в Административния съд“, заявиха издателите на сатиричния вестник в социалната мрежа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Няма и друг президент по света, който да е назначен от Дебелян Пеевски и БГ Мафия ООД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
marto76
преди 6 години
Кой седи зад този вестник "Прас-прес"? И откъде трима безработни и полуграмотни карикатуристи имат ресурс, за да издават седмичен вестник? В България е доказано, че няма случайни неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
i_hristov
преди 6 години
В цял свят стенограми от подобни заседания остават засекретени, защото ако от нея зависеше обществения интерес - тази среща щеше да се предава пряко по телевизията, а не беше така! Така че е повече от нормално - президентът поне спазва законите на тази страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 4
Dimat
преди 6 години
Същият тип "народни" мЪшеници в кухата говорилня още преди години са гласували закони,с които СА ДАЛИ НЕОГРАНИЧЕНИ ПРАВА НА БАНКИТЕ,ОСВОБОДЕНИ ОТ ВСЯКАКЪВ ИЗВЪНБАНКОВ КОНТРОЛ!!!Разбират ли стадата,които отиват да си избират мЪшениците,какво всъщност правят?!Разбират точно толкова,колкото и четърикраките им посестрими!Така,чрез тези закони,нито президент,нито правителство,нито даже друг състав на плямпалницата не може да пипне банките,нито да промени тези закони!!!Така,че може да чакате "вест" от КТБ,а и от която и да е банка,толкова време,колкото е изминало от построяването на Хеопсовата пирамида,умножено,по времето от за построяването на Китайската стена!За утешение оФФФЪсете могат да си поблеят,на воля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 18
majnata
преди 6 години
Няма президент по света , който да ти каже всичко дето те интересува...има работи дето по добре да не ги знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Как няма да откаже таз пионка президентина?Нали ако я огласи Дебелян Пеевски вместо да бъде охраняван трябва да бъде съден и затворен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
bigi
преди 6 години
Не че ми беше симпатичен,но сега още повече ми падна в очите. Не мога да се доверявам на човек,който иска да крие неща от мен. Надявам се да НЕ изкара целия си мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
lyusien
преди 6 години
Какво толкова тайно се е говорило на тази среща че всички бягат от отговора като дявол от тамян Направо невероятно Ф Е Д Е Ц Б М В Ф С Б публкуват заседанията си а тук това е дълбоко пазена тайна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
Както виждате сами, според президента Радев общественият интерес е по-маловажен и незначителен от съсловния интерес на шепа хора, в случая банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
Toranaga
преди 6 години
И Радев се компрометира вече ... дано малко се надуе да продам и чао БФБ .. Чао България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още