IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: Да се оцени ефектът от мерките преди удължаването им

Хората в нужда очакват помощ, а не от оферта за заем, мерките не достигат до малкия и средния бизнес, посочи Румен Радев

12:23 | 03.04.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефектите от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане, преди да предприеме удължаване на извънредното положение. Това каза в обръщение президентът Румен Радев.

Изявлението му е по повод предложението на Министерския съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната до 13 май.

Той поиска връщане към относително нормален начин на живот с обединените усилия на институциите.

Управленските решения следва да се вземат на достоверни и всеобхватни данни. Мерките да са ясни и ефективни, призова Радев.

Извънредните ограничения забавят заболяването, но доведоха до обществена парализа и безпрецедентна икономическа и социална криза, посочи държавният глава, отбеляза президентът.

Да заложим на съзнанието и чувството на отговорност, не на репресията и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи, призова Радев.

Държавният глаав отбеляза, че без съмнение пандемията изисква решителни мерки и повечето българи ги приемат с разбиране. Но очерта тежката икономическа ситуация. 

Безработицата расте с часове, много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки, каза той. Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее над страха и последствията може да са по-разрушителни от коронавируса.

Затова трябва да си поставим ясни национални цели: връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединение на институциите и на всеки един от нас, каза още президентът в обръщението си.  

Президентът каза още, че планираният от правителството заем от 10 млрд. лв. е тежко решение, което ще плащаме с години. Правителството прибягва до нов заем, преди да използва резервите в бюджета, като преосмисли своите приоритети, каза той.

Хората в нужда очакват помощ, а не от оферта за заем, мерките не достигат до малкия и средния бизнес, посочи президентът и поиска адекватна компенсация за бизнеса и хората. По думите му в условия на криза реалната помощ е безвъзмездна.

Мерките в защита на пострадалите следва да са ясни и ефективни, заяви Радев. И посочи, че икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния, а формулата 60/40 е на практика неприложима.

Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация – и за работниците, и за бизнеса. В условия на криза реалната помощ е безвъзмездната, отбеляза държавният глава.

Той смята за необходимо в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на „приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот“.

Очакваме гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати. Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и само в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък, посочи държавният глава.

Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а и с постигане на оптимален баланс между ограничения и социално-икономическа активност. Необходим е гъвкав подход: достоверни данни, приоритетна защита на рисковите групи, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност и мисъл за другия.

Президентът заяви, че е критично важно българският парламент да прояви отговорност и да намери форма да продължи своята дейност за приемане на важни решения.

Според него здравната система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците.

Радев смята, че здравеопазването ни, във взаимодействие с останалите обществено значими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса. Да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено.

Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, посочи президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Разбира се, че в Северна Корея няма вируси. Не случайно там е "нямало" глад (1995-1998) и не са умрели хиляди души. Не случайно и тогава лошият запад предлага хуманитарна помощ, но гордият им лидер отказва. В един момент вижда, че нещата отиват на зле и приема помощ от лошите световни организии. По интересно, е че заради това, че е нямало глад, северно корейците заповат да боледуват от какво ли не и в резултат децата от това време са по-ниски. На границата с Южна Корея има място където граничарите на двете държави са един срещу друг - всеки е сложил най-хубавите и високи момчета (южнокорейските момчтеа са с по 15-20 см по-високи от връстниците си от другата страна). Слава на Северно-Корейските лидери и дано няма вирус наистина там, че няма кой да пази хората (ако има).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Това наистина е много смешно :D ще отиди ли нашия на фашисткия парад ... много му се иска да подвие крак ама ако няма парад ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
България влезе във вечерна емисия новини на Централната севернокорейска телевизия. В репортаж, отразяващ борбата с коронавируса у нас, страната ни е посочена като пример за това как се справяме.Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/vlyazokhme-v-novinite-na-tsentralnata-severnokoreyska-televiziya-zaradi-koronavirusa_news737034.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хммм ... ами ако на президентските избори '21 се кандидатира ген.Мутафчийски ... :))) ... я да иде на парада в масква на 9-ти , че после знае ли се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Не приписвай своето мислене на друг.За вярващите в коронобесието:затвора ще преглътнете перфектно с една резервация за щатска виза иповече Холивуд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
penman
преди 3 години
Това човече се къса от яд, че България е една от страните най-добре справящи се с чудовищната пандемия, и прави всичко възможно да провали правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още