IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: Европа не трябва да е заложник на украинските амбиции

Нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България

15:59 | 30.11.18 г. 25
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции. Затова е важно да разберем, че ние нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България и се надявам този конфликт да приключи възможно най-бързо. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ескалация на конфликта между Русия и Украйна, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава е призовал всички страни да се придържат към нормите на международното право и да не нарушават законните граници. По думите му обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне.

Попитан за протестите на миньори в страната и за предстоящата му среща с представителите на синдикалните организации у нас, Румен Радев заяви, че напълно споделя тревогата на миньорите.

"Със синдикатите и правителството сме на едно мнение - Парижкото споразумение трябва да се изпълнява, но без завишаване на целите. Това е моята позиция. Тя е отдавна известна, такава беше позицията и на служебното правителство", е посочил президентът.

Държавният глава е категоричен, че България трябва да съхрани работните места на миньорите, но очаква да види ясна политика и "ангажимент в стратегическа перспектива на нашето правителство към съхраняването на тези работни места на миньорите и към гарантиране на тяхната трудова заетост в една по-далечна перспектива".

В отговор на въпрос дали позицията, която ще отстоява в Катовице в началото на декември, е координирана с правителството, Румен Радев е подчертал, че e получил целия пакет документи, приет от Министерския съвет, както и изказване за форума, което е ревизирал, защото не е достатъчно убедително. Очаква се днес да го предложи на синдикатите.

Радев е допълнил, че до момента не е чул ясна и категорична позиция от страна на българското правителство за развитие на сектора на енергетиката в стратегическа перспектива.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
брао на генералот, тоз нема нищо общо с Плевнятта .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 12
Спящият бик
преди 5 години
Тук не става въпрос само за това, че президентът ни е застанал на грешната страна - дипломатически гаф е, че той въобще е взел страна. Непрофесионално, но и безотговорно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
ivs
преди 5 години
Ама ти виждал ли си го този договор....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
Ники Джиков
преди 5 години
Мъ гледате ли си бял кон за триумфа у Цариград? Всеки истински патриот трябва да има бял кон за тая работа, иначе къ да стане без бял кон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 8
george353
преди 5 години
На Порки рейтинга удари дъното и почна да натиска руските бутони. И на децата им е ясно, че каквото било до 2014, било. Договори, уговорки... всичко от начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 12
опааа
преди 5 години
...пръцльо, това го говори американец а не аз! ....и тия за есере ги разправяй на бабите пред блока! ....*Патрик Дж. Бюканън е известен американски консервативен политик и коментатор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. През 1992 и 1996 г. участва в надпреварата за избора на кандидат-президент на Републиканската партия. Бюканън е автор на книгата "Самоубийството на свръхсилата: ще оцелее ли Америка до 2025?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 17
Sokratus
преди 5 години
Опа тропа у главата нема никой!1. Украйна не се е отделила от РСФСР, а от СССР, който се саморазпусна! 2. СССР не е юридически наследник на Руската империя! Ленин го прокламира и записва в конституцията. Той Ленин не е искал да има нищо общо с Руската империя. В този случай съвременната Руска държава РСФСР е наследник на СССР, но не и на Руската империя! От което следва, че не могат да имат никакви претенции към Украйна!3. РСФСР подписва Будепещенският договор от 1994, с който Украйна се задъжава да предаде всичките си ядрени ракети на РСФСР, а САЩ, Великобритания и РСФСР се задъжават да гарантират нейната цялост!4. РСФСР и Украйна имат договор за преминаване през Керченският проток от 2003 година подписан от самият Путин. В който е указано как се процедира при преминаване и как при нарушаване. 5. Според международните морски договори взимането на чужд кораб на абордаж, само защото ти е влязъл в териториалните (непризнати от никого) води е забранено и се нарича ПИРАТЛЪКПрочетете тези редове с тези дето ти дават постовете, пък дано намерите някой по-умен да ги разбере!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 10
Стефчо
преди 5 години
Сороспиите им се иска да имат оня *** за президент, ама американците си го прибраха при тях и му дадоха една синекурна длъжност за услугите, които им оказа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 9
опааа
преди 5 години
Адриан Каратницки от Атлантическия съвет ни призовава да укрепим американското военно присъствие в Черно море, да разположим противоракетни и противокорабни ракети в Украйна, да затегнем антируски санкции, да заплашим Русия с изключване от системата SWIFT на международните банкови сметки и да окажем натиск върху Европа, така че да отмени изграждането на тръбопроводите Северен поток 2" и Южен поток".Но тук възниква още един въпрос. Нима контролът върху Керченския проток е наша работа? Как се отнасяме към тази кавга и защо американски стратези искат да подадем искове към Русия за Кримския полуостров, където се намира дворецът Ливадия, който стана последната лятна резиденция на цар Николай II? Ако Украйна през 1991 г. има право да се отдели от Русия, тогава защо Крим, Донецк и Луганск да нямат право да се отделят от Украйна?Защо да си позволим да бъдем въвлечени в конфликтите на други държави, като започнем с въпроса кой е собственик на островите в Южнокитайско море, кой трябва да притежава Курилите и завършим с този дали Приднестровието има право да се отдели от Молдова, а Южна Осетия и Абхазия от Грузия, след като Грузия се отдели от Русия?Какво се интересува американският народ от тези региони? Наистина ли сме готови да поемем такъв риск като война с Русия или Китай за правото да притежаваме тези територии? ...Източник: Агенция "Фокус"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 9
julian12
преди 5 години
ама си кух а?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още