IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът и премиерът с общ призив срещу "заиграване с етническия мир"

Опитите за налагане на ненавист и нетърпимост към различния трябва да спрат, призовават Плевнелиев и Орешарски

14:38 | 18.02.14 г. 3
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

„През последните дни и седмици сме свидетели на опасни за демокрацията и единството на нацията действия“, се казва в съвместна декларация на президента Росен Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски.

Двамата се обявяват против „опитите за налагане на ненавист и нетърпимост към различния, настройването на българските граждани едни срещу други, заиграването с етническия мир и използването на езика на омразата“.

„България е известна по света с толерантността, търпимостта и уважението към различния. Страната ни извървя своя преход към демокрация като заложи на етническия мир и единството на българските граждани“, заявяват двамата и припомнят преамбюла на Конституцията, където са посочени общочовешките ценности, около които се обединяваме: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост.

В Конституцията ни са заложени още принципите всички граждани да бъдат равни пред закона, да не бъдат допускани никакви ограничения на правата или привилегии на базата на раса, народност, етническа принадлежност, пол, религия, образование, политическа принадлежност, убеждения или имуществено състояние, се припомня още в декларацията.

„С влизането си в ЕС и НАТО България направи своя цивилизационен избор. Стабилността на институциите, липсата на дискриминация, свободата на словото, плурализмът и правото на свободен избор – религиозен или политически, са основополагащи за избрания път да изградим модерно и проспериращо общество“, посочват Пламен Орешарски и Росен Плевнелиев.

Според тях усилията на всички институции, политически партии, неправителствени организации, както и на отделни техни представители, трябва да бъдат насочени към недопускане на насаждането на нетърпимост, успокояване на напрежението и спиране на разделението в обществото.

В декларацията се припомня още, че се намираме в навечерието на деня на Левски и е недопустимо именно Апостолът на свободата, етническия мир и единението на нацията да бъдат използвани за постигане на краткосрочни политически цели и евтин популизъм.

Плевнелиев и Орешарски припомнят още думите на Васил Левски :„Гледай народната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш“, както и  „Всичко се състои в нашите задружни сили, всекиму ще се държи сметка за делата“.

„Днес повече от всякога трябва да подхождаме отговорно към запазването на основните демократични постижения. Загубването на което и да е от тях ще ни отдалечи от цивилизационния ни избор да бъдем равноправни с другите европейски народи“, се казва в декларацията.

„Играем с живота на седем милиона българи, трябва зряло да се постъпва“. С тези думи на Васил Левски завършват своя призив президентът и премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Правят си сценки. Нали са от драм кръжока :)Те ако имаха позиция на държавници, да бяха взели мерки досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Разбира се че ще са!Няма опасност някой да си помисли друго за да ни занимавате с подобни безсмислени новини докато има други доста по-интересни:Европейската комисия спешно ще разследва "недопустимата финансова зависимост, в която са поставени народните представители на партия - Атака"http://btvnews.bg/article/1875302913-Deputatite_ot_Ataka__finansovi_zalojnitsi_na_Siderov.htmlВивиан Рединг иска разследване дали 39 депутати от "Атака" са подписали гаранции за кредитиhttp://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3305359
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Ами като сте против сезирайте главния прокурор за призоваване към тероризъм от трибуната на народното събрание! Какво чакате?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още