Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Президентът: Изборите не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали

Румен Радев поздрави ГЕРБ за резултата от изборите, отбеляза успеха на ВМРО и посочи, че най-големият успех е бил за „Демократична България"

Президентът: Изборите не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тези избори не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали. Така коментира президентът Румен Радев пред медиите провелите се вчера избори за европарламент, предаде БТА. „Това е погазване на правовата държава. Изборите са политически акт, те не могат да заместят прокуратурата и съда, и не могат да опростят грабителство и престъпление", смята държавният глава.

Още по темата

Президентът посочи, че избирателната активност е „рекордно ниска" и смята, че според него тя е „не само шамар за политическата класа от огромното мнозинство от българите, а е повод много сериозно да се замислим, защото демократична Европа има минимум два пъти по-голяма избирателна активност".

По думите на Румен Радев активността при вота показва, че „ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа и процесите в нея“.

Държавният глава призова всички партии да направят много добър анализ не само на своите програми, но и на това какво реално се случва в България и как ще догонваме Европа. Той поздрави ГЕРБ за резултата от изборите, отбеляза успеха на ВМРО и посочи, че най-големият успех е бил за „Демократична България".

Главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правосъдието Данаил Кирилов

По повод коментарите, че той също е загубил тези избори, държавният глава заяви, че вече е свикнал да го пакетират - „ако не в партия, в идеология, ако не в идеология в нещо друго". Радев напомни, че неговите критики към управлението не са от вчера и не са обвързани с никоя партия и предизборна кампания. „Моите критики са систематични, както са такива корупцията и беззаконието, пораждащи точно такъв стил на управление“, отбеляза държавният глава.

Президентът препотвърди посланието си от нуждата опозицията да се върне в парламента. Той каза още, че в средата на юни ще продължат консултациите при него за главен прокурор с обществени организации. И заяви, че трябва да има ясно изразени обществени очаквания за ясни процедури, правила и профил на главния прокурор.

Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров

Румен Радев участва при представянето на сборник в Съдебната палата със събрани решения на Федералния Конституционен съд на Германия на български език. В словото си той каза, че върховенството на Конституцията и контролът за конституционност са в основата на правовия ред и необратимостта на демократичните процеси във всяка една държава. Президентът допълни, че българският Конституционен съд следва своята мисия да защитава разделението на властите и основните конституционни права.

Президентът Румен Радев и председателят на Конституционния съд Борис Велчев

Държавният глава отбеляза още, че очаква и усеща тенденции за готовност българският Конституционен съд да може да разглежда преки конституционни жалби, а не само такива от определени институции.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
3
 
10
khao до: Mavi Goz
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Но нека не бъда негативен, забелязвам че все по често ползваш езика на внуците ти но уви си още доста зле .... "смартиест блейзинг смарт евър" ... ооо Джизъс! :D:D
2
 
3
 
9
khao до: Mavi Goz
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не само аз. почти всеки е по умен от военнен и комунист (като теб) :):)

Но не ти се сърдя че го защитаваш, ако и аз бях шеф на външнотърговска фирма през комунизма, с деца у САЩ и бизнес от наследен от партията-майка и аз щеше да се метам на амбразурата ежедневно !
2
 
3
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Хубаво е че посрещна Папата, и научи нещо от него, стиска му ръката и май си повярва, че вече може и Папа да станеш, че и индулгенции да продаваш.
Продавай ги на твоите дружки - червените чушки...
4
 
9
 
7
Mavi Goz до: khao
преди 1 месец
Мдамм... Само ти светиш неотразимо с акъл - не акъл, а слънце! Дъ смартиест блейзинг смарт евър сиин раунд дъ юнивърс...!!! Евалла!
7
 
3
 
6
khao до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
фат мак ... тая дума специално заради льотчика ли е цензурирахте ?

Още от Икономика и политика
Частни фирми ще осъществяват първоначалната регистрация на автомобили