IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът настоява НС да въведе контрол за всички изделия за пушене

Растителните изделия за пушене също са вредни за здравето, аргументира се Плевнелиев

14:50 | 07.04.16 г.
Президентът настоява НС да въведе контрол за всички изделия за пушене

Президентът Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия, приет от Народното събрание на 24 март 2016 г. С него се въвеждат във вътрешното законодателство новите завишени изисквания на Директива 2014/40/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия, съобщи прессекретариата на държавния глава.

Основното съображение за приемане на Директивата е осигуряването на високо равнище на защита на човешкото здраве, особено на младите хора. Така се изпълняват и задълженията на Съюза по Рамковата конвенция на Световната здравна организация за контрол на тютюна. По тази причина държавите членки трябва да въведат до 20 май 2016 г. новите правила за пускането на пазара и ясното визуализиране на вредите от тютюневите и свързаните с тях изделия, каквито са и растителните изделия за пушене. 



Президентът информира, че напълно подкрепя желанието на народните представители сред обществеността да не остане никакво съмнение, че със създаването на регламент за растителните изделия за пушене се нарушават разпоредбите на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и се легализират наркотични вещества.

Директивата по никакъв начин не разрешава употребата на наркотични вещества, а напротив – има за цел създаване на повече гаранции за човешкото здраве. На световния пазар се предлагат растителни изделия за пушене, които не съдържат наркотични вещества, но също са вредни за здравето. При пушенето им се отделят подобни или същите вредни емисии от катрани, въглероден оксид, пепел и други токсични вещества, които се отделят и при горенето на тютюна. Обществото трябва да е наясно с тези последици, се казва в съобщението.

Съображенията на Европейския парламент и на Съвета за създаване на регламентация на общностно ниво за растителните изделия за пушене са, че те също представляват риск за здравето, макар че могат да се възприемат като безвредни или по-малко вредни поради липсата на тютюн в тях.

Държавният глава обръща внимание на народните представители, че липсата в българското законодателство на забрана за продажбата на тези изделия на територията на детски ясли, градини, училища, на лица под 18 години, както и на изисквания за предупреждение върху опаковките им, че увреждат здравето, каквито има за тютюневите изделия, създава предпоставки за безконтролното им разпространяване на пазара. Това неминуемо ще има вредни последици за здравето на хората, особено за подрастващите.

Президентът призовава народните представители в срока, предвиден в директивата, да създадат законови механизми в съответствие с нея, които в максимална степен да предотвратят риска за здравето и най-вече за здравето на децата, по отношение на всички изделия за пушене. Държавният глава очаква това да стане чрез провеждане на широк обществен дебат, за да не остане и най-малкото съмнение, че тези растителни изделия могат да съдържат наркотични вещества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още