IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: Нужна е промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението

Румен Радев предупреди, че ако няма решителни промени, улицата ще помете статуквото

10:50 | 04.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Нужна е промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани и тяхното по-пълноценно участие в обществения живот. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение от парламентарната трибуна към народа и Народното събрание по време на откриването на новата сесия на парламента.

“Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички”, посочи държавният глава, цитиран от БТА.

Според него такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора или политическа партия.

“Тук виждаме водещата роля на българския парламент”, отбеляза президентът.

Румен Радев смята, че българските граждани се отчуждават от собствената си държава, а „властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг, трупащ икономически облаги и медиен комфорт”.

Президентът предупреди, че ако това не се случи или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото.

"Българите очакват вашите отговорни действия. Всеки, който работи не за лични, корпоративни или тясно партийни интереси, ще има съюзник в мое лице", посочи Радев.

Той подчерта, че трябва да се промени политическата среда и начинът на упражняване на властта и затова се обръща към Народното събрание, което е изразител на волята на народа, призван да контролира изпълнителната власт.

 

Цялата реч на президента може да проследите във видеото на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още