Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Президентът поиска Конституционният съд да тълкува законодателството

Недопустимо е, докато не бъде обнародван законът, неговите разпоредби да се изменят, допълват или отменят освен при наложено вето, смята Румен Радев

Президентът поиска Конституционният съд да тълкува законодателството

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване на разпоредби от Конституцията, свързани със законодателния процес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

Държавният глава настоява съдиите да се произнесат по противоречивата практика, според него, да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане.

Искането си до Конституционния съд Радев аргументира с конституционното си право да получи яснота и да се установи предвидимост на законотворческия процес.

Президентът посочва, че сезирането се налага заради противоречивото прилагане от законодателя на различни разпоредби.

Има случаи, в които Народното събрание приема повторно закон, върнат от президента за ново обсъждане, и изчаква обнародването му, за да го измени, коментира в искането си до съда Румен Радев.

В други случаи парламентът изменя закона в рамките на процедурата, предвидена при обсъждане на върнат от държавния глава закон. Наред с това има и практика Народното събрание нито да изчаква обнародването на закона, нито да го променя в рамките на повторното му обсъждане при наложено вето, а да прави измененията, преди да е изтекъл срокът, посочен от Конституцията, и то с друг закон, чието приемане на второ гласуване е предстоящо, дава още примери Радев.

Наличието на различни действия, предприети в идентични случаи от едно и също Народно събрание, е категоричен аргумент, че разпоредбите, за които се иска тълкуване от Конституционния съд, се прилагат по различен начин.

Според президента е недопустимо, докато не бъде обнародван законът, неговите разпоредби да се изменят, допълват или отменят освен при наложено вето.

В противен случай, се създават предпоставки за нарушаване на принципа за правовата държава, тъй като ще има неяснота относно текста на приетия закон и ще бъдат засегнати адресатите на правните норми, които няма да знаят какво поведение се изисква от тях, убеден е Румен Радев.


 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
А. Пеканов: Целта е Планът за възстановяване да се предаде в Брюксел до края на юли