IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Радев поиска от партиите отговорност и готовност за компромиси*

Служебният премиер Огнян Герджиков се надява след вота да бъде избран нов кабинет

11:37 | 26.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Традиционно в изборния ден политиците гласуват и отправят кратки послания, свързани с вота.

„Гласувах с надеждата на всички българи за една по-добра, модерна и просперираща България“, заяви президентът Румен Радев, след като пусна бюлетината си. Той очаква партиите да проявят разум и национална отговорност дори с цената на компромиси, след всички престрелки и обвинения, информира Dnes.bg.

Той благодари на всички, които участват в изборния процес. Радев увери, че правителството е взело всички необходими мерки и е убеден, че изборите ще протекат спокойно. "България е правова демократична държава", подчерта президентът. 

Той изрази надежда, че след провеждането на парламентарните избори бързо ще бъде съставено правителство.
Той добави, че е готов да извърши всички дейности, по Конституция.
На въпрос дали има намеса на чужди страни в изборите в България Радев помоли да мине днешният изборен ден.

"Ще чуете моята ясна позиция, касаеща суверенитета и независимостта на България", каза държавният глава.

Служебният премиер Огнян Герджиков пусна своята бюлетина точно в 10.10 часа. "Вчера победихме Холандия, което е чудесен старт на изборите. Гласувах за нещо по-добро. Има много хора, които са черногледи, но нека си припомним какво е направено за последните 20 г.", каза Герджиков. "Ще изберем този, който е най-достоен да ни управлява, надявам се и по-добре от предходните управления",  допълни премиерът.

Той заяви, че, ако се наложи да управлява по-дълго, има готовност, но силно се надява да има нов кабинет.

Попитан дали, ако не се излъчи правителство, ще има нови избори до три месеца, както предвижда Конституцията, или те ще бъдат чак есента, служебният премиер каза, че трябва да се спазват законите и Конституцията, а не да се правят интерпретации.

"Моята надежда е след месец да имаме редовно правителство", добави той.

"Гласувах за промяна, сигурност на границите и в домовете ни и за справедливост. Всяко дете да може да се образова, всеки човек, който има нужда - да може да се лекува. Малкият и среден бизнес да могат да работят спокойно и без натиск“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която упражни правото си на вот в столично училище в квартал "Лагера".

Тя пожела „повече българи да имат работа и да са с по-високи доходи. Хората да са спокойни в домовете си, че няма да бъдат нападани и обирани. Младите граждани да отглеждат децата си в България".

Според нея изброените стъпки ще доведат до промяната, сигурността и справедливостта в страната ни и допълни: "И да не се дава възможност на никоя чужда държава да влияе на българските работи!".
Нинова не пожела да отговори дали е използвала правото си на преференциален вот, като каза, че иска да остави това в тайна.

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че очаква висока избирателна активност.

„Гласувах за стабилна, предвидима, единна България, защото утре трябва да бъдем единни като нация. Много неща ме притесняват в днешния ден, но пожелавам на всички успех, да упражним правото си на глас и най-вече от утре народът да бъде единен“, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас. Той посочи, че проблемите на границата и отвъд нея са много тежки.

"Ако днес българите отредят ние да управляваме, следващите дни ще си говорим за Турция доста, много неща трябва да се направят", заяви бившият премиер. 

Гласувах за спасението на България, каза пред журналисти в Кърджали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, минути след като даде своя глас в 45-а секция в СУ "П.Р.Славейков", информира БТА.

Той призова представителите на медиите също да гласуват и да участват активно в изборите.

Попитан защо е важен за него и за партията, която представлява, вотът в Кърджали, той отговори: "За цяла България е важен вотът в Кърджали. Кърджали е част от България".

Карадайъ определи предизборната кампания като добра, позитивна и патриотична за неговата партия. "Разяснихме призива, който го има на нашите плакати и казахме защо "Да спасим България" не е слоган, не е мото, а е призив към всички български граждани", допълни той.

Гласувах за една България, в която нашите деца ще остават, ще успяват и ще се чувстват щастливи, обяви председателят на АБВ Константин Проданов, след като гласува в 134 СУ в София.

"Резултатът от вчеpашния (футболен) мач показва, че нито една биткa не е пpедизвестена, нито един победител не е пpедpешен, прогнозите бъркат понякога, а малките поднасят изненади", каза още той.

Според него единcтвеният начин cъc cигypноcт да cи загyбим глаcа, е да не подкрепим този, когото харесваме.

Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още