IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Радев връчи мандата за правителство на "Продължаваме промяната"

Кирил Петков веднага върна мандата като изпълнен, по-късно днес ще представи министрите в кабинета

10:06 | 11.12.21 г.
<p>
	Основателят на &quot;Продължаваме промяната&quot; и премиер в бъдещото правителство Кирил Петков (вляво) и президентът Румен Радев (вдясно). <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Основателят на "Продължаваме промяната" и премиер в бъдещото правителство Кирил Петков (вляво) и президентът Румен Радев (вдясно). Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на съоснователя на политическата партия "Продължаваме промяната" и премиер в бъдещото правителство Кирил Петков.

Петков върна веднага мандата като изпълнен. По-късно днес той ще представи и министрите в кабинета.

"Върху Вас и партиите партньори пада отговорността да реформирате порочния властови модел, да се справите с корупцията и беззаконието, с неравенството, да изхвърлите задкулисието от държавата", посочи Радев.

Законността е най-важната битка, от която зависят всички останали, каза още президентът и изрази вярата си, че правителството ще намери сили да осъществи всички битки."Като министър вие вече се убедихте колко силна е дълбоката държава. Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителни промени още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за законността в България", каза още Радев.

Идвайки насам, една гражданка ми каза: „Вие ни накарахте да повярваме отново“. Тази отговорност я приемаме присърце, коментира Петков. 

"Време е българският народ да почувства, че управниците са близо до него. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България като място, където могат да имат справедливи старини. Ще вкараме всичките си усилия не само ние, цялата коалиция, обещанията и надеждите да станат реалност. Искам да ви върна директно проектосъстава на Министерски съвет. От този момент ние няма да губим ден и час, още от понеделник правителството ще е реалност и така да бъде 4 години", каза още той.

Структурата на бъдещия Министерски съвет, който ще бъде излъчен от 47-то Народно събрание, предвижда министър-председателят да има петима вицепремиери, пише dnes.bg.

"Продължаваме Промяната" ще предложи днес на президента Румен Радев премиер, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите, втори зам. министър-председател - по ефективното управление. ПП ще номинира също министрите на образованието и науката, на здравеопазването, на вътрешните работи, на отбраната, на транспорта и съобщенията, на иновациите и растежа, както и министър на културата.

"БСП за България" ще има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, както и министри - на труда и социалната политика, на земеделието и на туризма.



"Има такъв народ" ще участва в управлението със зам. министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството, министър на външните работи, министър на енергетиката и министър на спорта.

"Демократична България" ще предложи вицепремиер и министър на околната среда и водите, както и министрите на правосъдието и на електронното управление.

Заместник-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния ресорен министър, е записано в споразумението. Ресорните министри определят и състава на политическите си кабинети. Всеки един от коалиционните партньори има право да предложи по един съветник, който да бъде назначен към всеки министър.

Областните управители и техните заместници се назначават по предложения на коалиционните партньори, в съответствие с тяхното парламентарно представителство, е записано в документа.

Предвижда се създаването на 18 експертни съвета, в които всеки от партньорите излъчва до трима представители. Те ще координират взаимодействието и сътрудничеството в коалицията за изпълнение на целите и политиките, заложени в споразумението. Съветите ще провеждат работни срещи най-малко веднъж в месеца.

Част от структурните промени предвиждат под шапката на Министерски съвет да премине Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите.

Към вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите преминава Дирекция „Централно координационно звено“. Досега дирекцията беше под шапката на Министерския съвет. Към Министерството на финансите преминава и Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“.

Към Министерство на здравеопазването преминават всички държавни болници.

Закрива се Държавно предприятие „Държавна петролна компания ЕАД“.

Вицепремиерът по ефективно управление ще отговаря за Български пощи, които преминават от Министерството на транспорта към Министерски съвет, също и Агенцията по геодезия. От Министерството на правосъдието се прехвърля Агенцията по вписванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още