Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Президентът: Служебният кабинет бе оставен с вързани ръце

Това служебно правителство е модел за излизане от безпътицата, посочи държавният глава

Президентът: Служебният кабинет бе оставен с вързани ръце

Снимка: БГНЕС

Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и да внесе неговия План за възстановяване и устойчивост в ЕК и върза ръцете на служебното правителство. Има "заложени бомби под това правителство, които са на дистанционно управление". Това заяви в предаването на БНР "Неделя 150" президентът Румен Радев.

"Правителството на Бойко Борисов отказа да внесе актуализация на бюджета, което върза ръцете на служебното правителство. То е с вързани ръце в момента. И трябва да търси допълнителни възможности“, заяви държавният глава.

По думите му отишлото си правителство абдикира и от една изключително важна задача за управлението на България - да депозира неговия План за възстановяване и устойчивост в ЕК. „По този начин отново постави служебния кабинет в една изключително трудна ситуация, защото това е план, разработван от почти година насам, с много секретна информация, която не бе достъпна на обществеността и забележки от Брюксел, които също не бяха достъпни“, посочи Радев. 

По думите му сега в рамките на дни трябва да бъде взето решение дали Планът да бъде внесен в този вид, като така всички негови пасиви ще бъдат "хвърлени върху служебното правителство", или Планът за възстановяване ще бъде актуализиран. Има достътачен експертен капацитет за това решение, каза президентът.

Той подчерта, че има стойностни проекти в Плана, но трябва да се гледа в неговата цялост и приоритети. "Санирането е полезна програма, но далеч не е справедлива, защото ако всяка година отделяме по 1 милиард лева за саниране, след около 40-до 50 години всеки дом ще бъде саниран и много хора няма да дочакат. Затова Радев поясни, че програмата е полезна, но не е справедлива. Същността й беше да се укрепи конструкцията отвътре, но се абдикира и се отниде на външното опаковане, каза президентът.

Още по темата

За държавния глава критериите по Плана следва да бъдат – модернизация на страната, базирана на световни технологии, инвестиции в човешки капитал с насоченост здравеопазване и образование и те да създават предпоставки за икномически растеж.

„Да, разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Аз не бягам от тази отговорност. Винаги съм се водил от критериите за компетентност и професионализъм и отговорност за бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри, без оглед на техните политическите пристрастия.

"Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност", заяви президентът.

За мен най-важното е да постигна баланс между професионализъм и отдаденост, отговорност, това е кабинет на демократичното единодействие. Това е модел за излизане от безпътицата, в която се намира България, каза Радев. "45-ото Народно събрание показа точно тази политическа безпътица", уточни той.

На въпрос готви ли се за по-дълъг живот на този кабинет, ако не бъде избрано отново стабилно управление, президентът каза, че не иска да мисли, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година.

"Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре България да отива от избор в избор и да няма парламент, подчерта президентът. - България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции, а и контролира изпълнителната власт - една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов".

Държавният глава заяви, че националната цел е укрепването на държавността: "Очаквам служебното правителство да направи първата крачка в тази посока".

"Няма как олигархията - Васил Божков или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер (Бойко Борисов - б.р.), те дори не се пресичат", каза Румен Радев в отговор на спекулации, че в правителството, съставено от него, има хора, близки до обвиняемия бизнесмен Божков.

Качеството на институциите са причина за изтичането на хора и пари извън страната, коментира още президентът.

"Когато има политически риск от експроприация на бизнеса, било то от държавата или от олигархични кръгове около управляващите, когато има вмешателство в работата но регулаторните органи, когато законодателството е абсолютно непредвидимо и когато съдебната система не може да защити хората да правят конкурентен, открит и честен бизнес, виждаме какви са резултатите - не са в наша полза. Тези неща трябва да променим. България има огромен потенциал. България има прекрасни хора и дадености, но това, което не сме имали, е адекватни институции, които да дадат възможност на тези хора да разгърнат своя потенциал тук - в България".

Лозунгът "Мутри, вън!" и заявката служебното правителство да осветли нередности, президентът Радев обясни:

"След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано грабене. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация".  

Президентът беше категоричен, че там, където има свободни медии, корупцията е сведена до минимум и има висок социален стандарт: "Където медиите са смачкани, има корупция и бедност и неравенства".

"Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но виждаме, че режимът рухва и пред прокуратурата има дилема - дали да започне работа в интерес на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим", заяви Румен Радев.

По думите на държавния глава е илюзия да се мисли, че за два месеца може да бъде направена ревизия на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов.

"Нито от служебния премиер Стефан Янев, нито от мен е произнасяна думата ревизия. Това, към което трябва да се стремим, е откритост. Много е трудно тя да се постигне дори и в благоприятна административна среда. Това е огромна по обем дейност, която трябва да бъде проверена. Още от лятото на миналата година, когато започнаха протестите, вървяха различни сигнали за изнасяне, унищожаване и подправяне на документи. Всеки министър в рамките на своята дейност, ако открие такива документи, те трябва да станат публични", каза Радев и подчерта, че  българите трябва да знаят кой разполага с техните пари.

Президентът коментира и промените в Изборния кодекс, въвеждащи задължително машинно гласуване в изборните секции с над 300 избиратели.

"Не казвам, че това е най-доброто, но ние сами се докарахме дотам - да даваме пари, за да повишим по някакъв начин честността и да елиминираме недействителните бюлетини. Машините допринасят много и за намаляване на контролирания вот, защото, когато твоят вот е контролиран, ти трябва да се отчетеш".

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
0
 
8
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Така е, много си прав. Ръцете на всичко от този кабинет са в твоя г ъ .. Вярно, че са вързани и много мръсни.
2
 
1
 
7
penman до: georgi_shum
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Че льотчика какъв е?
4
 
3
 
6
преди 3 седмици
Да искаш правителство в оставка, с компрометирано обществено доверие, и никаква парламентарна подкрепа, да внася актуализация на бюджет, още повече, че бюджета върви по план - трябва вярно да си и.ди.от!
1
 
5
 
5
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ако искаш нещо намираш начин, ако не искаш /не си способен да свършиш нещо/ - намираш оправдание ...
2
 
9
 
4
Solar Power до: khao
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Гласувах за ДБ. Никакви опорки не ползвам. Казвам каквото мисля. А мисля,че беше пропуснат шанс и то защото мотото на ДБ беше: "Само да дойдем на власт и ще се разправим с вас" - това е глупаво ! Приоритет номер 1 е ковид и икономика. Първите заявления трябваше да бъдат в тази насока. После възстановяване на туризъма в БГ и т.н. е те се заека с изборния кодекс ?!?!?!? Пълна простащина. Това е мнението ми няма опорки тука :) Ако има такива то сам съм достигнал до тях.

Още от Икономика и политика
Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК*