IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът свиква заседание на съвета за сигурност заради корупцията

На 8 април Румен Радев ще иска резултати от проверките и набелязването на мерки за противодействието на корупцията по високите етажи на властта

11:53 | 03.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изграждащият се небостъргач в Лозенец. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Изграждащият се небостъргач в Лозенец. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На 8 април президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема: „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“, съобщи пресцентърът на държавния глава.

Държавният глава взе отношение по скандала с евтините апартаменти на властта, който доведе до оттеглянето на Цветан Цветанов от парламента, както и до оставките на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на заместник-министрите на спорта - Ваня Колева и на енергетиката - Красимир Първанов.

Румен Радев коментира, че "случаят с апартаментите надхвърля обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността".

Президентът се усъмни, че комисията за борба с корупцията ще проведе адекватно разследване на казуса, защото, по думите му, нейният председател Пламен Георгиев е посочен от Цветан Цветанов, а законът, по който антикорупционният орган работи, е "беззъб".

Investor.bg припомня, че през последните седмици в обществото има напрежение около т. нар. „Апартаментгейт“ за придобиването на имоти от политици.

Разкритията със съмнения за облагоделстване на министри и зам.-министри от управляващата партия при купуването на имоти от строителната компания „Артекс“ принудиха прокуратурата да започне проверки на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Ваня Колева и Красимир Първанов.

Те междувременно напуснаха властта. Ще им се наложи обаче да дават обяснения пред антикорупционната комисия, заради неяснотата около разрешителните за строежа на небостъргача Златен век" в столичния квартал „Лозенец", защото се оказа, че са давали становища в хода на изграждането на високата сграда. Строителят на небостъргача и този на кооперацииите с „апартаменти на властта" в столичния квартал „Изток" е един и същ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още