IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът търси рационално решение за датата за разпускане на парламента

Провеждане на избори 2 в 1 не е в духа на Конституцията, посочи отново Румен Радев

12:29 | 03.09.21 г.
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев ще търси рационално решение за датата за разпускане на парламента и насрочването на парламентарните избори. Това стана ясно от думите на държавния глава, цитиран от пресслужбата на президентството.

„На дневен ред е не толкова датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата“, каза Румен Радев.

Според него издаването на указите зависи как народните представители ще организират своята работа така, че да изпълнят поне най-важната част от задачите си.

Президентът отново заяви позицията си, че смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на Конституцията и разграничаването на отговорностите между отделните институции.

„Този вариант не е в интерес и на президентската институция, каза Радев. – Но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разход на средства, и на време. Ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена.“

По думите му неуспехът на депутатите да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани.

„На плещите на народните представители тежи отговорността за актуализация на бюджета и вярвам, че депутатите няма да оставят работещите, пенсионерите, болниците, бизнеса без пари“, каза президентът.

Той напомни, че всички очакват в оставащите дни депутатите да организират максимално добре своята работа, като има и важни проектозакони, които също предстои да бъдат гласувани. Според него от значение е и одобряването на Националния план за възстановяване и устойчивост.

„Едно нещо се пропуска, а то е много важно – Народното събрание отказа да вземе каквото и да е било отношение по Плана за възстановяване и устойчивост. Това не е добър сигнал към българските граждани“, каза той.

Президентът Румен Радев отговори на журналистически въпроси след откриването на военномедицински симулационен тренировъчен център във Военномедицинската академия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още