IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При поскъпване на тока ще нарасне и енергийната помощ, обеща Христосков

Очаква се през тази година около 49 хил. първокласници да получат помощ от 250 лв.

15:59 | 09.09.14 г.
При поскъпване на тока ще нарасне и енергийната помощ, обеща Христосков

При увеличение на цената на електричеството от 1 октомври ще бъде увеличен и размерът на енергийните помощи. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков пред журналисти в Пазарджик, цитиран от БТА.

Сега помощта е 65,72 лв., (на месец) допълни той и обясни, че има определена формула, по която се изчислява размерът на месечната енергийна помощ съобразно цената на тока. Енергийната помощ ще бъде увеличена със съответния процент на увеличение на електроенергията, заяви Христосков.

Във връзка със социалното подпомагане на семейства на първокласници с ниски доходи министърът посочи, че се очаква тази година около 49 хиляди първокласници да получат помощ от 250 лв. До момента сме приели заявления от 39 хиляди души, но подаването на молби продължава до края на септември, допълни министърът. Той посочи, че до момента са изплатени помощи на над 20 хиляди семейства, а до края на тази седмица ще бъдат изплатени и всички останали одобрени заявления.

По думите на министъра, в районите, засегнати от наводненията, всички институции работят активно и в синхрон. Той добави, че на място социалните работници приемат молбите за подпомагане и всяко семейство, пострадало от пороите, ще получи еднократна помощ от 325 лева.

Христосков допълни, че единствено в бургаския квартал "Победа" не е започнало приемането на молби, тай като е невъзможно да се влезе в квартала поради риск от срутване на жилища. Щом стане възможен достъпът до квартала, социалните работници ще отидат да приемат молбите, като се очаква броят им да бъде около сто.

Помолен да коментира идеята за пенсионно застраховане, министър Христосков посочи, че това е "само един допълнителен източник за по-висока пенсия при старост или инвалидност". По думите му основно си остава държавното обществено осигуряване, което гарантира пенсиите на 2,15 млн. семейства.

Един от механизмите за гарантиране на доходи при застаряващо население е публичната система да бъде подпомагана от т. нар. сребърен фонд, в който има вече около 2,7 млрд. лева и средствата в него трябва да нарастват, каза още социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още