IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При проблем с машинния вот избирателите ще обвинят законодателя

Първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни, казват социолозите от Галъп интернешънъл

17:39 | 10.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ако възникне проблем с машинното гласуване на насрочените за 26 март предсрочни избори, 44,4% от избирателите ще обвинят законодателя, който е поставил трудно изпълними изисквания. Това става ясно от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“.

Почти една пета от анкетираните виждат вината в ЦИК, а 6,6% - в служебното правителство. Очевидно българите са склонни да отнесат проблема към недостатъците на законодателната дейност у нас, вероятно в синхрон с общото ниско мнение за парламента. Ниското доверие в съда също се отразява, коментират  социолозите. 

Според тях първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни. Почти 38% споделят позитивни оценки, а 5,6% - негативни. Висок е делът на хората, които тепърва ще формират позиция - 45,4%.

Положителното впечатление от служебното правителство идва и от високите стартови оценки на президента Румен Радев, регистрирани в предходен сондаж на агенцията – 79% положителни оценки срещу 8% отрицателни.

В сондажа експериментално е тествано отношението към широка коалиция между БСП и ГЕРБ. Малко над 43% от запитаните са категорично против, а 28,6% биха я приели само при определени обстоятелства. Като цяло „за“ са 22,7%.

Друг потенциален проблем след изборите би била личността на премиера. Все по-интересен става въпросът дали Бойко Борисов може отново да е министър-председател. Мненията за съдбата на Борисов са полярни: 48,1% от отговорилите смятат за важно той да не е във властта след изборите, а 39,8% намират за необходимо той отново да е във властта.

Интригата на изборите става все по-сериозна и заради енергичната политическа дейност на Корнелия Нинова. Над 67% от запитаните са чули за конгреса на БСП. Речта на Нинова се харесва на 53,1% от запознатите, а 34,7% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Това допълнително създава усещането за сериозен сблъсък между двете основни формации в контекста на изравнените сили между тях.

Данните говорят за нагнетяване на предизборно напрежение, но и за достатъчно прагматизъм и трезви оценки сред българите, казват социолозите.

Сондажът е проведен на 7 и 8 февруари сред 800 пълнолетни българи в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lgl
преди 7 години
Това машинно гласуване, искано от М. Димитров и дсб ще ни струва близо 25 милиона долара, ей хора осъзнайте се бе тия пари идват от всички. Аз лично не вярвам на машинното гласуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още