IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приет е планът за управление на Национален парк „Централен Балкан”

Ограничава се новото строителство на хотели, но се допуска ремонтът на съществуващата инфраструктура

14:57 | 23.03.16 г.
Приет е планът за управление на Национален парк „Централен Балкан”

Правителството прие плана за управление на Национален парк „Централен Балкан”. С него се определя общата характеристика на защитената територия и режимите в нея, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Това е една от най-ценните и най-големите защитени територии в Европа, допълва се в съобщението.

В парка има девет строги резервата с обща площ 20 019 ха – Боатин, Царичина, Стенето, Джендема, Козя стена, Северен Джендем, Пеещи скали, Соколна и Стара река. Първите четири от тях са част от Световната мрежа биосферни резервати по Програмата „Човек и биосфера” на ЮНЕСКО.

Националният парк и осем от неговите резервати са в Списъка на представителните защитени територии на ООН. В парка са представени 29 типа природни местообитания, от тях пет типа са приоритетни за опазване.

С приятия план се обособяват пет функционални зони – „Резервати“, „Ограничено човешко въздействие“, „Многофункционална“, „Природосъобразен туризъм“ и „Инфраструктура“.

Ограничава се новото строителство на хижи, хотели и други места за настаняване, но се допуска реконструкцията и модернизацията на съществуващата инфраструктура и сграден фонд. В многофункционалната зона е предвидено устойчиво ползване на пасища и други природни ресурси, уточняват от Министерството на околната среда и водите.

Ще се даде възможност и за извършване на научни, образователни и възстановителни дейности, както и условия за развитие на екотуризма.

С друго свое решение правителството прие нова тарифа на таксите, заплащани за разрешените за ползване гъби, плодове, дървесина и паша в защитени територии – изключителна държавна собственост.

През последните 15 години добивът извън защитените територии е нараснал  значително, което е увеличило антропогенния натиск върху териториите, предмет на защита. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още