Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Приходите на българските хотелиери нарастват с 4% през октомври

Ръстът идва изцяло от постъпленията от българи, сочат данните на Националния статистически институт

Приходите на българските хотелиери нарастват с 4% през октомври

Снимка: Pixabay

Приходите от нощувки на българските хотелиери през октомври достигат 51,9 млн. лв., или с 4% повече на годишна база, като ръстът идва изцяло от постъпленията на българи, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Ръстът на приходите от българи е 10,4%, докато постъпленията на хотелиерите от чужди граждани намаляват с 1,3 на сто, отчитат от статистиката. 

Още по темата

Броят на нощувките бележи символичен ръст. Нощувките са 910,4 хил., или с 0,2% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо увеличение на нощувките (с 2,9%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. През есенния месец в хотелите от високия клас са реализирани 76% от всички нощувки на чужди граждани и 37,9% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 16,3% от нощувките на чужденци и 30,7% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 7,7 и 31,4%.

През октомври се увеличавава броят на пренощувалите лица в местата за настаняване.

Ръстът е с 3,8% в сравнение със същия месец на предходната година и достига 455,5 хил., като е регистрирано увеличение както при чуждите граждани - с 6,6%, така и при българите - с 2,3%.

Българските граждани, нощували в местата за настаняване през октомври., са 289,7 хил. и са реализирали средно по 1.9 нощувки. Чуждите граждани са 165.8 хил. и са реализирали средно по 2,2 нощувки, като 75,1% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

За разглеждания месец в страната са функционирали 1960 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. От статистиката се вижда спад в броя на местата за настаняване, както и на леглата в тях. В сравнение с октомври 2018 г. общият им брой намалява с 2,5%, а броят на леглата в тях - с 6,4%. Броят на стаите общо е 68,4 хил., а на леглата - 142,7 хиляди.

Слабо нараства заетостта на леглата в местата за настаняване през октомври - до 21,8%, като се увеличава с 0,7 процентни пункта за година. Най-висока остава заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 24,9%, следват местата за настаняване с 3 звезди – 23,5%, и с 1 и 2 звезди – 15,7%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджета за 2020 г.