Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Приходите от местни данъци и такси в София през март са с 19 млн. лв. по-малко

Готов е първият пакет от мерки на Столична община в подкрепа на малкия и среден бизнес, подготвя се и предложение за актуализация на бюджета

Приходите от местни данъци и такси в София през март са с 19 млн. лв. по-малко

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

С 19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за месец март в София в сравнение със същия период на миналата година, съобщава пресцентърът на Столична община. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. На този фон има повишение при някои по-малки данъци, в това число на данъка за възмездно придобиване – с 1,7 млн. лв. повече.

Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност, основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя“ и „зелена“ зона.

6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“.

Изготвя се и справка за загубите в общинските болници и ДКЦ-та.

На този фон е готов първият пакет от мерки на Столичната община за подпомагане на малкия и среден бизнес в столицата,  който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса, съобщи кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

Още по темата
Това са мерки в помощ на най-засегнатите сектори и включват данъчен пакет, пакет с административни услуги, преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии, мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София.

Докладът с конкретните предложения е  разработен от  икономистите Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Георги Ангелов от „Отворено общество“, Иван Нейков, Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Надя Шабани от Центъра за нестопанско право.

„Убедена съм, че извънредното положение, в което се намираме, изисква първо експертни анализи и второ, политическо съгласие и обединение около работещи и добри решения за гражданите и икономиката на София“, допълни столичният кмет.  Днес кметът Фандъкова ще го представи на създадената с нейна заповед  работна група с представители на всички политически сили в общинския съвети.

Започва и подготовка на предложение за  актуализация на бюджета с помощта на икономическия съвет.
По думите на кмета Фандъкова въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности като градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности.

„Заедно с икономистите изготвяме прогноза за размера на приходите, които можем да очакваме през следващите месеци, както и на допълнителните разходи, които ще направим. Въз основа на тези данни ще предложа актуализация на бюджета на София за 2020 г.“, каза още Фандъкова.

"Посоката, в която работим, е намаляване на общите разходи за някои дейности и намаляване на планираната инвестиционна програма. Целта е да намерим баланса, така че да не спираме работа, да поемем новите разходи вследствие на кризата и да продължим развитието на града. Категоричната ми позиция е, че инвестиционната програма няма да бъде спирана, а само преразгледана с два ключови акцента - продължаване на стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти  и довършване и изпълнение на спечелени европейски проекти, генериращи сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса. Каза още Фанъдкова. Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции, припомни кметът. С отговорност, финансова дисциплина и не на последно място, обединение, можем да се справим с този тежък удар върху града ни. И то така, че София да продължи да бъде двигател на икономическото развитие на страната, посочи Фандъкова.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Северно или Южно Черноморие - къде сезонът ще е по-силен?