Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Приходите от нощувки през ноември достигнаха почти 28 млн. лева

Заетостта на легловата база се увеличава, като чужденците предпочитат луксозните 4 и 5-звездни хотели

27,8 млн. лева са приходите от нощувки в местата за настаняване с повече от 10 легла, показва статистиката за местата за настаняване за ноември 2013 година. Според данните на годишна база приходите се увеличават с 14,2%. Ръст има както по отношение на българските граждани (16,7%), така и на приходите, реализирани от чуждите граждани (10,7%).

Статистиката доказва прогнозите за добър сезон - запазва се тенденцията за увеличение на приходите от нощувки, регистрирана в предходните месеци, включително и през октомври. 

Националният статистически институт (НСИ) отчита ръст на заетостта на легловата база с 2,3 процентни пункта. Най-голямо е увеличението при хотелите с 4 и 5 звезди – с 3,9% до 27,5% заетост. В тризвезните хотели заетостта е  19,2%, а в по-ниско ранкираните места за настаняване заетостта е била малко над 16%.

Още по темата

Като цяло през ноември хотелите в страната ни са били посетени от 303,7 хил. души. Болшинството от тях (75,2%) са българи. Те са предпочели места с 1, 2 или 3 звезди и са реализирали средно по две нощувки. Чужденците, пренощували в българските хотели през ноември, са 75,4 хил. души и 68,6% от тях са били настанени в хотели с 4 и 5 звезди. Те са реализирали средно по 2,2 нощувки.

От данните на статистиката е видно, че пренощувалите лица в хотелите в България се увеличават с почти 13 на сто спрямо ноември 2012 година.

Общият брой на нощувките надхвърля 602 хил., което е с 19,9% повече спрямо миналия ноември. Най-голям ръст на нощувките има в местата за пренощуване с 1 или 2 звезди. Чужденците пък предпочитат луксозните хотели – 65% от всички нощувки в 4 и 5-звездни хотели са били реализирани от чужди граждани.

НСИ отбелязва още 1,8 хил. функциониращи места за настаняване (с повече от 10 легла) през ноември. Броят на стаите в тях е 50,9 хил., а на леглата – 100,4 хил. Спрямо ноември 2012 година общият брой на местата за настаняване се увеличава с 8,6%, а на леглата в тях – с 4,9 на сто. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен