Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Приходите от нощувки в хотели продължават да вървят нагоре и през септември

Сравнението с предпандемичната 2019 година обаче показва, че има доста за наваксване

Приходите от нощувки в хотели продължават да вървят нагоре и през септември

Снимка: Getty

Септември е бил доста успешен за българските хотелиери и за туристическата индустрия като цяло. Що се отнася до приходите на хотелите и реализираните нощувки, данните на Националния статистически институт (НСИ) за първия есенен месец са доста оптимистични.

Приходите от нощувки през септември се увеличават с 35% в сравнение със септември 2020 г. и достигат 119 млн. лв. През септември миналата година заради ограниченията при туристическите пътувания приходите от нощувки се сринаха до 88 млн. лева. През този септември обаче постъпленията са ускорили съществено ръста си и се доближават до предпандемичните нива от 2019 г., когато постъпленията от нощувки през есенния месец бяха 166 млн. лв.

Нощувките във всички места за настаняване през септември са малко над 2 милиона, или с около 13% повече, в сравнение със същия месец на предходната година, като половината са на българи, а другата половина – на чужденци. Сравнението с предпандемичната 2019 година обаче показва, че има доста за наваксване. През септември 2019 г. нощувките във всички места за настаняване са били над 3 милиона.

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

В хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 80% от общия брой нощувки на чужди граждани и 42% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 14% от нощувките на чужди граждани и 26% - на българи, вижда се от статистиката.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през есенния месец се увеличава с 4,5% в сравнение със същия месец на 2020 г. и достига 620 хиляди. Българските граждани, нощували в местата за настаняване, са 387 хил. и са реализирали средно по 2.6 нощувки. Чуждите граждани са 232 хил. и са реализирали средно по 4.4 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през септември е 27,4%, като се увеличава с 0.1 процентен пункт в сравнение с година по-рано. Най-висока е заетостта в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 34%.

През септември са функционирали 2 612 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 114 хил., а на леглата - 255 хиляди. На годишна база броят на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 0,9%, а броят на леглата в тях - с 12,5%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кремена Дервенкова: В България липсва регулация на бизнеса с насекоми