Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Приходите от приватизация през 2016 г. са над 19 млн. лв.

БСП ще внесе предложения за законодателни промени, свързани с включване на предприятия в забранителния за приватизация списък

Приходите от приватизация през 2016 г. са над 19 млн. лв.

Снимка: Архив Ройтерс

През 2016 г. постъпленията от приватизационни продажби, платени неустойки, лихви и разсрочената част от цената по приватизационни сделки, подлежащи на контрол, са в размер на 19,56 млн. лв. Това се посочва в отчет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, цитиран в доклад на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм. Отчетът беше гласуван и приет от депутатите в пленарна зала днес.

През 2016 г. от предложените за продажба 67 обекта/акции/дялове, имоти-частна държавна собственост, миноритарни пакети, сделки са осъществени за 24 обекта. Постъпленията по приватизационните продажби са общо в размер на 15,806 млн. лв.

Още по темата

По отношение на 65 дружества е извършен следприватизационен контрол. Изпълнени са приватизационните задължения при 64 договора. Постъпилите плащания от дейността по следприватизационен контрол и свързаното с него процесуално представителство са в размер на 3,581 млн. лв.

Анализирани и приключени с констатации са общо 83 отчета по 65 приватизационни договора. Начислена е неустойка по един приватизационен договор. Приети са плащания по 30 приватизационни договора. Осъществени са проверки на място в приватизирани дружества и обособени части по 16 договора. Извършена е проверка на документация и са издадени 18 удостоверения за изпълнение на задължения и за липса на задължения.

В отчета се посочва още, че към 31 декември 2016 г. ресурсът от обекти на приватизация, по които се осъществяват дейности по подготовката или по осъществяване на същинските приватизационни процедури, се състои от 13 мажоритарни пакета акции/дялове, 3 пакета от дялове/акции, собственост на търговски дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала в други търговски дружества, 62 миноритарни пакета акции/дялове, 16 обособени части, собственост на търговски дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, 130 обекта, представляващи имоти-частна държавна собственост и имоти с предоставени права на управление на ръководители на държавни ведомства, за които има предложения за приватизация.

В рамките на дебатите Кристиан Вигенин от БСП заяви, че от групата ще внесат предложения за законодателни промени, свързани с включване на предприятия в забранителния за приватизация списък.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 години
19 милиона приходи от приватизация Зашеметяваща сума Сега остава Инвестор да ни каже колко е похарчила А П за годината За сведение на същата тази агенция българите работещи в чужбина са привели в България 1.6милиарда лв за същата тази година

Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите