IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажби на водещите 100 български фирми с нов годишен ръст

Най-бързо развиващите се компании са в Югозападния регион, а най-големи обороти се отчитат в сферата на търговията

19:01 | 28.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Водещите фирми в България са реализирали по-високи приходи през 2016 г. в сравнение с предходната година. Среден ръст от 146% на приходите от продажби през 2016 г. спрямо 2015 г. на първите 100 най-бързо растящи фирми показва класацията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) "ТОП 100", която бе представена днес.

За сравнение, миналогодишната класация показа, че средният ръст на приходите от продажби на първите 100 най-бързо растящи фирми е 121 на сто.

БТПП прави класирането на базата на съпоставими данни от финансовите отчети. В класацията участват общо 6 400 фирми от всички области в страната, които произвеждат 82 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).

“Новините отново са добри от българската икономика”, коментира по повод класацията председателят на Палатата Цветан Симеонов, цитиран от пресцентъра на организацията. Според него няма по-добър магнит за инвеститорите от печалбите на конкурентите в дадена държава.

Сред фирмите с най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията – с дял от 36% в първата стотица. 18% от най-бързо развиващите се фирми са от сферата на услугите. Строителството има 10% дял сред първите 100 фирми, като спрямо предходното издание на класацията се вижда спад - тогава 25% от класираните са били строителни компании.

Като цяло темповете на развитие на сектора зависят много от обществените поръчки и ангажираността, както на големите, така и на по-малки компании. Фирмите от транспортния сектор имат 9% дял в тази класация, докато в миналогодишното издание той е 4%.

От промишлеността най-застъпени сред първите 100 фирми по изменение на приходите от продажби са производството на машини и оборудване, химическата индустрия и хранително-вкусовата промишленост. Това са традиционно добре развити сектори у нас, но и с добри конкурентни позиции спрямо чуждестранните фирми, разчитащи както на износа, така и на вътрешния пазар.

В класирането по изменение на печалбата през 2016 г. спрямо предходната година първите 50 фирми постигат среден ръст от 359%.

Средната им печалба за 2016 е 3,7 млн. лева, като най-ниската е 202 хил. лева, а най-високата - 36 млн. лева.

Класацията по регионален принцип показва, че големите регионални различия продължават.

Най-големите фирми от Югозападния район правят 7 пъти повече приходи от тези в Северозападния район. На второ място като район, при който са концентрирани фирмите с най-големи обороти, е Северният централен. Той изпреварва по приходи Североизточния регион, който миналата година бе на второ място. На трето място по реализирани обеми е Североизточният регион - главно под влияние на химическата индустрия.

Методологията на ТОП 100 включва само нефинансови предприятия, приключили 2016 г. с печалба и приходи от продажби над 100 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още