IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принципът за разходна ефективност ще е само за новоотпуснати биологични терапии

Не се отнася за пациентите, които са вече на лечение, съобщават от Здравната каса

15:50 | 07.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Принципът за разходна ефективност се прилага само за пациенти, които за пръв път започват своето лечение с биологични продукти. Това уточняват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Разходната ефективност не се прилага при други лекарствени продукти, заплащани за домашно лечение, както и за лекарствените продукти за онкологични и онкохематологични заболявания, заплащани извън стойността на клиничната пътека, посочват от пресцентъра на Здравната каса.

Механизъм за определяне на терапевтичен курс с биологични лекарствени продукти с най-благоприятното съотношение за постигнат терапевтичен резултат и разходване на обществен ресурс при съпоставянето му с други биологични лекарствени продукти, представляващи терапевтични алтернативи и заплащани напълно или частично от НЗОК, се прилага само за ограничен брой биологични лекарствени продукти, като втора терапевтична линия за определени заболявания – ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит и псориазис, болест на Крон и улцерозен колит. Това правило е валидно само за пациенти, които започват лечение като първи курс с определената терапия. Експертизата се осъществява от комисия в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса.

Принципът за разходна ефективност не се отнася за пациентите, които са вече на лечение, т.е. лекуват се с назначения от специалистите конкретен лекарствен продукт, както и в случаите, когато се налага смяна на лекарствения продукт поради липса на ефект или прояви на странични реакции.

Средствата за лекарства в бюджета на НЗОК за 2019 година са над 1,1 млрд. лева. Една трета от тях отива за лекарства, които се изписват с протокол след оценка от комисия. Точно за тези терапии ще се прилага принципът за разходна ефективност. Ще бъдат засегнати пациентите, които започват лечение с този тип препарати.

Принципът за разходна ефективност е утвърден в света за оценка на това какво плащаме срещу резултата, който получаваме. Това не се отнася за започнали терапии, пациенти, които в момента се лекуват. За бъдещите определени заболявания, когато Касата дава милиони левове, е добре да се оцени какво здраве е получил пациентът, как се подобрява неговото състояние срещу парите, които са дадени, но това няма нищо общо с терапията, която е назначена от лекаря, коментира на форум вчера заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

По думите й универсална формула за това как се измерва ефектът от лечение няма, но трябва да се започне отнякъде.

Не сме казали, че ще заплащаме само разходоефективни терапии или че това е задължително за всички продукти, допълни Начева. И уточни, че детайлите ще се разпишат в наредба, която ще подлежи на публично обсъждане и дебат.

Трябва да стигнем до етап, в който както Касата, така и министерството не измерва само брой хоспитализации, а какво по-добро здраве са получили хората срещу този по-голям брой хоспитализации, срещу новите иновативни молекули, които са навлезли на пазара, срещу новите механизми на лечение, новите методи на диагностика, медицинските изделия, които се прилагат и всички останали компоненти, свързани с лечението, коментира Жени Начева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още