IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приоритетите на новото Народно събрание

Антикорупционното законодателство, мажоритарният вот и председателството на ЕС са сред основните приоритети на партиите

09:28 | 19.04.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Антикорупционното законодателство и мажоритарният вот са основните приоритети, върху които ще се концентрира парламентарната група на ГЕРБ в новия парламент в първите дни от работата му. Това обяви по БНТ председателят на групата на ГЕРБ в 44-тото Народно събрание Цветан Цветанов.

ГЕРБ ще настоява за промени в Изборния кодекс - въвеждането на мажоритарна система, съобразно решенията от референдума, който беше проведен заедно с президентските избори. 

От ГЕРБ имат политическа воля да въведат по-облекчени процедури за бизнеса, въвеждане на мълчаливото съгласие, за което настояват работодателите, каза Цветанов.

Предвиждат и стартиране на електронно управление – нужна е само политическа воля, каза той.

Според Цветанов има много пресечни точки за политически консенсус, а политиците трябва да докажат, че могат да се обединяват около национални каузи. Искаме да има съгласуване между институциите в изпълнителната власт, за да бъде законодателството изпълнено със съдържание, каза Цветанов.

Що се отнася до бъдещите министри, Цветанов посочи, че ГЕРБ има достатъчно експерти, които са се наложили в политически план. Но за партията е важно новите министри да имат широка парламентарна подкрепа. Цветанов разчита при старта на парламента ГЕРБ да има подкрепата на 134 депутати.

Министерството на образованието няма как да бъде предоставено на нашите партньори, заяви лаконично той.

За председател на Народното събрание от ГЕРБ предлагат Димитър Главчев, а Цвета Караянчева за зам.-председател на парламента.

За БСП Европейското председателство ще е основен приоритет на новото Народно събрание, каза заместник-председателят на парламентарната група на социалистите Драгомир Стойнев по БНР.

За партията са важни и социалните и икономическите въпроси, подчерта Стойнев.

Левицата разчита на 80 народни представители.

Първи приоритет за БСП е председателството на ЕС, което ще очертае бъдещето на България в Европа и сигурността на България, посочи Стойнев. За него провеждането на успешното председателство трябва да бъде общ приоритет на всички политически сили в 44-тото НС. Председателството е тема, около която може би всички политически сили трябва да се обединим, каза той.

Стойнев каза, че от БСП вече имат и готовност за конкретни законопроекти в сферата на икономиката – те съдържат „това, което обещахме на тези избиратели, които гласуваха за БСП”. А именно Закон за държавните и общински предприятия, който да прекрати политическите назначения в ключови предприятия и тяхното източване, държавата да покаже, че може да бъде добър стопанин, печеливш собственик и ефективен регулатор. В сферата на производството  - Закона за храните, който да насърчи и осигури пазар на българските земеделски производители, в сферата на образованието – Закона за училищното и предучилищното образование. В демографията от левицата са готови със законопроект за семейните помощи за деца с конкретни предложения как да се помогне на учениците във втори, трети, четвърти клас, а не само за бедните деца в първи клас.

Драгомир Стойнев очаква подкрепа по тези законопроекти и от коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти.

Той коментира и идеята пари за пенсии да се намерят през неправомерно отпуснатите средства за хората с увреждания. Стойнев смята обаче, че с редукция на инвалидните пенсии едва ли ще се постигне ефект за увеличение на пенсиите, защото „това вече започва да прилича на противопоставяне между определени слоеве на нашето общество, че едва ли не всички хора с увреждания са някакви престъпници, които са нарушили закона”.

Красимир Каракачанов от „Обединени патриоти” и лидер на ВМРО заяви в ефира на Нова телевизия, че сред приоритетите на новото правителство са въвеждане на военно обучение в училищата, както и обсъждане за връщането на наборната военна служба, което обаче нямало как да се случи в рамките на 5-6 месеца.

Патриотите ще настояват да се забрани гласуването на българи в чужбина. В страните-членки да се отвори секция, където се подадат молби от повече от 40 души, а в страните извън ЕС гласуването да се извършва само в българските дипломатически представителства, предлагат още патриотите. 

Вижте повече в материала на Bulgaria ON AIR!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още