IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници: Концесионният договор за Банско е нарушен

Незаконните съоръжения трябва да се актуват на държавата, предлагат екоактивисти

14:38 | 15.02.16 г. 5
Природозащитници: Концесионният договор за Банско е нарушен

Концесионният договор за Банско е нарушен и фактически разтрогнат и от двете страни, той като е допуснато трети лица да извършват стопанска дейност и да генерират приходи на територията на концесията, с което държавата се е съгласила. Това каза на пресконференция Тома Белев от екокоалицията "За да остане природа в България", предаде БТА.

Ако искаме да има справедливост и да приложим закона, незаконните съоръжения трябва да се актуват на държавата и в следващия концесионен договор държавата да участва не само с площи, но и със съоръжения, добави той.

По думите му за изминалите 15 години нито един министър на околната среда не е оспорил получаваното концесионно възнаграждение, макар Сметната палата да е констатирала с доклад ощетяването на държавата. Вместо да си търси правата, държавата осигурява и допълнителни средства за осъществяването на състезания, заради ползването на съоръженията в Банско, добави Белев. 

Усвояването на 65 хектара над разрешените с концесията 99,55 хектара увеличава монопола в ски зоната и е нарушение на конкурентното право на ЕС, посочи Александър Дунчев от екокоалицията. Така се променят конкурсните условия по отдаване на концесията, облагодетелства се една компания и мисля, че ЕК ще потвърди, че това е незаконна държавна помощ, коментира той.

Природозащитниците подчертаха, че основен проблем в казуса е липсата на актовете за държавна собственост за изградените съоръжения. МРРБ и областният управител на Благоевград си прехвърлят от години отговорността за издаването им, защото няма общо мнение дали те да са публична държавна, или изключителна държавна собственост, коментира Белев. В момента в кадастъра това са "бели петна", личното ми мнение е, че трябва да бъдат публична държавна собственост, каза още той.

Новоусвоените площи около концесионната площ са в противоречие на закона и на действащия План за управление на "Пирин" и могат да съществуват само при учредяването му в нова концесионна процедура, коментира Петко Цветков от Българската фондация "Биоразнообразие". Министърът на спорта може да иска втора кабинка, но подписа си трябва да сложи министърът на околната среда и водите и да носи отговорност много години след това, добави той.

По-рано днес икономистът Владимир Каролев влезе в спор с природозащитниците по темата за плановете за управление на природните паркове и стопанисването на ски зоните.

Той настоя в интервю за bTV, че държавата не може да се грижи за туризма, тя трябва да следи за спазването на правилата. И заяви, че новият лифт, за който настоява община Банско, ще е вътре в границата на сегашната ски зона.

Александър Дунчев пък настоя ски спортът да се развива извън защитените територии, каквато била практиката в Австрия и Германия. Той посочи като такива подходящи зони например Ком-Берковица, Малък Перелик, Чепеларе и Пампорово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Не мога да разбера защо толкова се запъват и пречат на свеки проект за развитие на планинския и зимен туризъм.Защото това не са никакви проекти за развитие, а далавери.Колко ски писти има в Банско - някой броил ли ги е?1. Томба. 2. Шилигарника 3. Тодорка 4. Чалин валог-Запад 5. Плато Юг 6. Плато - север 7. Стара писта 8. Чалин валог-изток 9. Балканиада 10. Бъндерица 11. Юлен 12. СтражитеДванадесет дотук. За какво им е 13-та писта?Много по-добре ще е да вземат да си очистят въздуха от сажди и от концерогени - РМ10, РМ2.5 и РМ.1 - вместо да плачат за още изи-мейкъринг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
В България няма природозащитници! Имаме еко-терористи, които спират развитието на зимен и летен туризъм, в замяна на шепа мангизи, които щедро получават от Швейцария и от банкрутирал олигарх като Иво Прокопиев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Тия хора съвсем се побъркаха. Не мога да разбера защо толкова се запъват и пречат на свеки проект за развитие на планинския и зимен туризъм. Или са болни, или са платени. Намя какво друго да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Mammita
преди 8 години
Затопли се времето и хайде пак на ново със старите опорни точки. Вече стана ясно и за малките деца, че Зелените или каквито и да се наричат там, работят срещу националните интереси и са добре платени от вън. Всичко е за повече пари. НПО-тата на зелените са яко финансирани от швейцаската WWF Проследете само развитието във времето. НПО-тата се сформираха и започнаха да получават големи траншове от вън точно в момента, в който удари световната криза. Първите разходи, които свиха хората бяха за почивки и екскурзии. Това се отрази доста сериозно на швейцарците. Започна да се засилва важността на малки и доста по - евтини зимни курорти като Банско. Да, то не може да бъде конкурент на големите курорти там, но не е единствено. Има и в редица други държави такива малки курортчета. Те започнаха успешно да привличат туристи, за които са много по евтин аналог. Ето за това е цялото пищене. Просто големите си искат да си запазят туристите, като се опитват по всякакъв начин да унищожат алтернативите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Cameron+
преди 8 години
Каролев днес ясно показа, къде е истината. Добре, че е той да разгръща всички гледни точни и дано скоро се радваме на модерни съоръжения на разумна цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още