IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници поискаха оставката на екоминистъра Нено Димов

Министърът е подвел правителството да взима незаконосъобразни решения, смятат неправителствени организации

17:39 | 17.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ настоява за оставката на екоминистъра Нено Димов. Призивът идва след вчерашното окончателно решение на Върховния административен съд, с което се отменят внесените от министъра промени в плана за управление на Националния парк Пирин от декември 2017 г.

Природозащитниците настояват министърът да поеме политическа отговорност за допуснатите нарушения на българското и европейското законодателство, посочи Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, предава БНР.

"Призовавам министър-председателя господин Бойко Борисов да извърши персонална оценка на работата на мнистър Нено Димов. През последните две години ние станахме свидетели на едно масово облъчване с лъжи от страна на министър Нено Димов по отношение значението и съдържанието на българските закони и по този начин той е подвел Министерски съвет да взима незаконосъобразни решения", каза той.

"Тъй като законите за защитените територии, за околната среда и за биологичното разнообразие са основни закони, които прилага Министерството на околната среда и водите и след като то не ги познава, е необходимо да поставим въпроса доколко министърът може да прилага тези закони", допълни Тома Белев. 

Върховният административен съд (ВАС) отмени вчера окончателно промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Според съда, който се позовава на Закона за защитените територии (ЗЗТ), се допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. Петчленният състав смята, че не са спазени и изискванията на директивата за екологичните оценки.

С това определение на 5-членен състав на ВАС решението на МС от 29 декември 2017 година за промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" се отменя, а с това и искането за втори лифт в Банско.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с решението на петчленния състав на Върховния административен съд.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още