IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници са против ревизирането на концесията на ски зона Банско

Според Коалицията "За да остане природа в България" концесионерът кандидатства за „зелен“ ски курорт

13:58 | 06.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Природозащитници са против ревизирането на концесията на ски зона Банско

Природозащитници са против намерението на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да ревизира договора за концесия на „Юлен“ АД в ски зона Банско. Ревизията има за цел да се узаконят всички нарушения, твърди Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

За ревизията съобщи екоминистърът Искра Михайлова в интервю пред в. „Труд“. Тя заяви, че  договорът вероятно ще бъде прецизиран 12 години след подписването му. Това препоръчвали работните групи в екоминистерството, които в последните няколко месеца анализирали проблемите на контракта между държавата и “Юлен”.

Групите са сформирани след критичен доклад на Сметната палата. Целта на ревизията била да се изясни концесионната площ, защото там очевидно имало допуснати грешки. Другият проблем е методиката за определяне на концесионната такса, пояснява министърът.

Според природозащитниците ревизията всъщност включва корекция на обхвата и площта на концесията, чрез което ще се постигне узаконяване на строежите, извършени в нарушение на контракта.

Нарушението беше оповестено още докато начело на МОСВ беше Нона Караджова. Тя съобщи, че дружеството може да ползва  99,55 хектара, но се е разпростряло на 64,789 хектара повече от възложеното. Тогава изпълнителната власт искаше да реши казуса, като измени Закона за концесиите.

Междувременно, според коалицията „За да остане природа в България“, „Юлен“ кандидатства пред  МОСВ, за да регистрира ски зоната по схемата на Европейската общност за управление по околна среда и одит (EMAS), което да позволи да я обяви за „зелен“ ски курорт. Според организацията това може да стане, след като  територията, която ползва "Юлен" АД, бъде ограничена в рамките на определената в концесионния договор площ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
edin groznik
преди 10 години
Докато постоянно протестираха, че има грешка в Банско, че нещо не е наред, докато изпратиха 1000 фалшиви сигнала до Брюксел, зелените се се спряха. Сега, когато от еко министерството признават, че има грешка и искат да я поправят. Тея зелениши пак протестират. Абе ей, какво искате?!? Може би очаквате още няколко милиона като тези за делфините ли? По-добре се занимавайте с нещо, от което разбирате а именно да пушите трева и да говорите глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още