IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници ще протестират срещу строителството в защитени територии

Те настояват за оставките на директори на природни паркове

10:46 | 11.11.15 г.
Природозащитници ще протестират срещу строителството в защитени територии

Протести в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник организира днес Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България". Организацията съобщи, че прави това заради унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии у нас: националните паркове "Пирин" и "Рила" и природен парк "Витоша", за които отговарят Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието.

На Витоша са заличени с багер над 1500 фиданки, залесени през миналата година от 200 доброволци, каза пред БНР Константин Иванов от WWF България. Според него това е опит да бъде разширена ски зоната на Витоша.

„За Пирин знаем също, че в момента е почти готов един шестседалков лифт, който е на мястото на триседалков. Този лифт го няма в концесионния договор, няма го в плана за управление и се изгражда от фирма, която е  офшорна и не е концесионер. Ръководствата на тези защитени територии си затварят очите, не си вършат работата“, твърди  Константин Иванов (скоро завърши модернизацията на лифт „Тодорка“ в Пирин - бел. ред.).

Иванов съобщи, че на протеста ще поискат оставките на директорите на Националния парк "Пирин" и на Природния парк "Витоша".

Националните паркове и природните паркове заемат едва 5% от територията на страната. Това, че обвиняват еколозите, че пречат на развитието на регионите - не е истина. Това може да го каже човек, който никога не е стъпвал извън страната, твърди той.

От „Форум Природа“ обаче в мейл до медиите съобщиха обратното: че на Витоша няма изсечени дървета и млада гора. Не се строи и инсталация за изкуствен сняг.

„Това е поредната популистка акция на Тома Белев, за да стои непрекъснато в центъра на общественото внимание“, казва организацията.

Тя твърди, че по публична поръчка на Държавно горско стопанство София е възложено на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между Хижа Алеко и Меча Поляна. Предвидено е извозване на повалената дървесина и почистване на сечището от изсъхнали пънове и коренища.

„Вляво и вдясно от пътеката към Меча поляна сред буреняците и коренищата се виждат тук-там издънки. За тях със сигурност еколозите отново са усвоили едни пари. Вижда се също и че при почистване на сечището тези 10-20 см филизи (подраст) са съхранени“, се казва в съобщението.

Организацията обвинява бившия директор на парка Тома Белев, че не е разрешил преди години да се извади повалената от ветровала през 2001 г. дървесина и така е имало условия за мащабно размножаване на корояда типограф. Това се е отразило на смърчовите гори.

Междувременно вчера от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) съобщиха, че на 30 октомври и 9 ноември служители от Регионална дирекция по горите – София, Югозападно държавно предприятие – Благоевград, Държавно горско стопанство – София, Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ), Дирекция на Природен парк „Витоша“, Общинска администрация – София, в присъствието на представители на „Витоша ски“ АД, стопанисващи ски-писта „Витошко лале“, са направили проверки по сигнали за незаконни дейности на територията на парка, в района на хижа „Алеко“.

Проверяващите са констатирали подмяна на отводнителни и дренажни съоръжения на ски-писта „Витошко лале“, както и монтиран временен обект за продажба на напитки и пакетирани храни на долната станция на ски-пистата. Документи за ремонта и разрешителни за изграждането на такъв пункт не са предоставени.

Премахнати са скали (морени), унищожени са повърхностният почвен слой и  растителност чрез използване на тежка строителна техника, която е останала на терена.

За незаконосъобразните дейности ще бъдат образувани административно-наказателни производства по Закона за горите и екологичното законодателство. Ще бъде уведомена и прокуратурата за извършване на проверка на престъпления по Наказателния кодекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още