IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приста Ойл официално придобива 50,1% в Uz-Texaco

Предвиденият обем производство в съвместното предприятие е 49 млн. литра масла, а планираните приходи - 60 млн. долара за 2012 г.

13:35 | 23.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Приста Ойл официално придобива 50,1% в Uz-Texaco

Приста Ойл Холдинг ЕАД България ще придобие 50,1% от дела на Texaco Overseas Holdings (USA) в съвместното предприятие Uz-Texaco в Узбекистан, съобщиха за Investor.bg от ръководството на компанията.

Това става възможно, след като президентът на Узбекистан Ислам Каримов е утвърдил с декрет решението за сделката от 15 ноември 2011 г. Засега финансовите параметри на сделката не се уточняват.

Съгласно декрета на президента на Узбекистан съвместното предприятие Uz-Texaco ще бъде преименувано в Uz-Prista. Декретът утвърждава и проекта „Производство и продажба на висококачествени минерални, синтетични и полусинтетични масла и на антифризи”, който ще бъде реализиран от Uz-Prista за периода 2011–2013 година.

В съответствие с документа компанията Узбекнефтегаз ще доставя базови масла, произведени в рафинерията Фергана на джойнт венчъра Uz-Prista в размер на 3000 тона месечно в периода 2011–2013 година.

Президентът на Узбекистан същевременно е възложл на агенция UzStandard да сертифицира продуктите, произведени от джойнт венчъра Uz-Prista съгласно правилата на националната сертификационна система на Узбекистан.

С декрета Каримов освобождава от митнически налози вноса на технологично и лабораторно оборудване, компоненти, резервни части и строителни материали, които ще бъдат използвани в производствения процес до края на 2014 г. година (без таксата за регистрация в Митниците).

Uz-Texaco и Приста Ойл стартираха производство на синтетични моторни масла през октомври 2011 г. Моторните масла се произвеждат под търговската марка Prista. Uz-Texaco e получила лиценз за производство на пълната гама висококачествени синтетични моторни масла на Приста Ойл Груп през средата на 2011 година.

Предвиденият обем производство по джойнт венчъра за 2012 г. е 49 млн. литра масла. От тях обемът на синтетични и полусинтетични масла ще е 4 млн. литра на година. Над 50% от произведените масла ще се изнасят за Централна Азия и Източна Европа. Планираните общи приходи от продажбите на маслата са около 60 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още