IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизацията на ВМЗ-Сопот се отлага за догодина

Единственият кандидат явно има нужда от повече време, за да представи обвързваща оферта, което ще отложи раздържавяването

09:15 | 04.12.12 г.
Приватизацията на ВМЗ-Сопот се отлага за догодина

Приватизацията на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот ще се забави и най-вероятно ще приключи през следващата година.

Investor.bg научи, че по всяка вероятност процедурата по раздържавяване ще се проточи, тъй като в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) все още не е постъпила обвързваща оферта от страна на единствения кандидат за ВМЗ - "Емко" ЕООД.

В петък миналата седмица изтече срокът, който АПСК бе поела, като публичен ангажимент, да представи крайна оферта от инвеститор за закупуването на дружеството. Досега обаче подобна оферта все още не е представена официално от ведомството.

Оказва се, че „Емко“ ЕООД - единственият кандидат, който стигна до последния етап на приватизационната процедура, късно е започнал с така наречния „дю дилиджънс“, който представлява правно и финансово проучване на оръжейния завод и все още не е готов с оценката си. С този мотив фирмата не е подала дългоочакваната обвързваща оферта в официално обявения срок 30 ноември.

Investor.bg се свърза със собственика на "Емко" ЕООД Емилиян Гебрев за коментар, какъвто беше отказан. По неофициална информация обаче фирмата ще иска отсрочка до края на януари, за да представи обвързваща оферта.

Припомняме, че новият собственик на оръжейното предприятие ще трябва да изплати всичките му публични дългове, които по данни на министерството на икономиката, са над 47 млн. лв.

ВМЗ-Сопот е едно от държавните предприятия, предвидено за приватизация с приоритет. Наскоро обаче правителството призна, че няколко държавни фирми, сред които и заводът в Сопот, може и да не бъдат продадени до края на годината. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че трайното решение със заплатите във ВМЗ-Сопот е приватизацията на предприятието.

Военният завод е в процедура по приватизация от юли, след като държавата се намеси, за да бъдат изплатени част от задълженията към персонала на предприятието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още