IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призовките - скоро и по електронната поща

Готви се изцяло нов закон за електронното управление, който ще регулира електронната идентификация и ще доведе до реално е-правителство

09:35 | 12.11.13 г.
Призовките - скоро и по електронната поща

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията готви нов Закон за електронното управление,  който трябва да замени сега действащия, който е в сила от 2007 година. Очаква се до нова година законопроектът да влезе за разглеждане в Министерския съвет. Това стана ясно по време на семинар, посветен на бъдещето на електронното правителство у нас в Боровец.

Заместник-министърът на транспорта Георги Тодоров, който отговаря пряко за е-правителството и информационните технологии, представи част от промените, залегнали в новия закон.

Законопроектът е написан по модела на съществуващото законодателство в Австрия.

“Ние проучихме законодателството на Австрия, Естония, Германия и други страни в Европейския съюз (ЕС). Спряхме се на модела на Австрия, тъй като е най-успешният, според анализи на комисията. Освен това законодателството на Австрия по отношение защитата на лични данни е доста близко до това на България”, обясни адвокатът Цветослав Митев от консорциума „Сиела", който бе избран да напише новия закон за електронно управление

Някои от написаните текстове включват предложението в бъдеще съдебните инстанции, както и държавната администрация, да могат официално да връчват документи на гражданите по електронен път (например на електронна поща и др.).

Митев уточни, че с други думи се върви и към електронизация на връчването на призовки. В новия закон ще залегне точно тази възможност  - всеки гражданин, който притежава електронен подпис и електронна идентификация, да може да бъде призоваван от съдебните инстанции, както и от държавната администрация. Е-призовката ще бъде абсолютно равносилна на призовката, получена по пощата.

Хартиените призовки няма да отпаднат, тъй като все пак в страната има места с липса на интернет и по-съвременни начини за комуникация.

Узаконяват употребата на е-подпис и идентификация

В новия закон са залегнали и промени, касаещи узаконяването на употребата на електронна идентификация и електроннен подпис.

Митев посочи, че в България електронният подпис като метод за идентификация се използва по погрешен начин. Той уточни, че трябва да се въведе метод, с който гражданите наистина да могат да се идентифицират онлайн. По негови думи един подпис далеч не е достатъчен, за да се докаже, че един човек седи зад дадени действия онлайн.

Митев уточни, че в момента няма действаща наредба за електронна идентификация. В момента се използва уредбата за електронен подпис. "Има и други държави членки на ЕС, които прилагат този подход, но той е временно решение, което предстои да отпадне”, обясни Митев.

В тази връзка той увери, че в законопроекта се предвижда обособяването на така наречената електронна идентичност и нейното разграничаване от електронния подпис.

При заявка на услуги онлайн ще се прилагат и двете. Основната цел на е-идентичността е тя да служи за доказателство, че зад даден компютър или друго устройство седи именно притежателят на електронния подпис.

Е-идентичността ще да бъде издавана само на български граждани. Всяко лице на възраст над 14 години ще може да има само една електронна идентичност. Тъй като представлява малък чип с база данни, тя ще може да бъде поставена в пластика, в мобилно устройство или в друг предмет или мобилна технология.

В самата е-идентичност ще бъдат вкарани минимален обем лични данни за нейния притежател. Те ще съществуват под формата на един личен код, уникален за всеки жител на страната. 

Самият код ще се генерира на база различни лични данни за лицето - ЕГН, дата на раждане, номер на лична карта.

По-достъпен портал на е-правителството

В законопроекта са зелегнали текстове, които да регламентират достъпността на онлайн портала на е-правителството.

“По отношение на достъпността не можем да кажем, че електронният портал не е изключително достъпен. Трябва да бъде много повече улеснен за гражданите и организациите. Важно е всеки гражданин след време от една точка за достъп да може да заявява услуга, но и да я получава там”, категоричен бе Митев.

Заместник-министър Георги Тодоров увери, че със сигурност ще бъде направена и мобилна версия на портала на е-правителството, която допълнително да улесни потребителите й.

Той заяви, че в момента законопроектът е изпратен за съгласуване до заинтересованите министерства и звена от държавната администрация и че до края на годината документът трябва да е внесен в Министерски съвет, а от там и в Народното събрание.

Въпреки че електронното правителство трябваше да е факт през пролетта на тази година и сега ограничен остава достъпът до административни услуги през електронния правителствен портал egov.bg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още